Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2024

Σχεδιασμός για τη νέα έκδοση ομολόγου

Ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος για την έκδοση του επόμενου ελληνικού ομολόγου. Το πότε θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία, γνωρίζοντας πως η στρατηγική του Έλληνα dept manager είναι η εμπροσθοβαρής κάλυψη του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Συνεκτιμώντας πάντα τις συνθήκες/κλίμα στις αγορές.

Τις συνθήκες θα δούμε σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο επέστρεψε από την Ουάσιγκτον (εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ), όπου και έγιναν πολλές επαφές και με επενδυτές αλλά και με εκπροσώπους ελεγκτικών οίκων (μεταξύ των οποίων και του… ζόρικου της παρέας, δηλαδή του οίκου Moody's).

Προφανώς με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κινούμαστε σε ήρεμα νερά. Όμως η Αθήνα έχει επιχειρήματα που πείθουν τους επενδυτές («καθρέφτης» κυρίως το spread του GR10Y έναντι του αντίστοιχου bund που διαμορφώνεται σταθερά χαμηλότερα των 100 μ.β.).

Μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, μισές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (κοντά στο 6% του ΑΕΠ από 10% στην Ευρωζώνη), σταθερό επιτόκιο δανεισμού, κλειδωμένη δαπάνη τόκων για 20 χρόνια αλλά και προοπτικές πρόωρης αποπληρωμής χρέους, είναι επιχειρήματα που «αγοράζονται» από τα funds.

Πρακτικά, εάν ο ΟΔΔΗΧ «βγει» σε χρόνο που κριθεί εύλογος, θα αρκούσε για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του 2024. Συνυπολογίζοντας τις επανεκδόσεις που συμβάλλουν κι αυτές, θυμίζοντας πως την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη έκδοση εντόκων 6μηνης διάρκειας, ενώ βράδυ Παρασκευής η Standard & Poor's έστειλε το μήνυμά της προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Πριν ή μετά την Ανάσταση, μικρή σημασία έχει καθώς η Αθήνα είναι σε πλεονεκτικότερη θέση -συγκριτικά πάντα- με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v