Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2026

Motor Oil: Μία 10ετία plus με eurobonds

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο έκδοσης (ακόμη) ενός ευρωομολόγου από την Motor Oil. Δεδομένου ότι τον Ιούλιο λήγει το υφιστάμενο 5ετές η συγκυρία θα δικαιολογούσε μία τέτοια κίνηση, για την οποία άλλωστε ερωτήθηκε ο Πέτρος Τζαννετάκης στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών. Αυτό σημειώναμε στην ανάρτησή μας (της 29ης Μαϊου) με τον εύγλωττο τίτλο/ερώτημα εάν θα (ξανά) βγει με ευρωπαϊκό ομόλογο.

Οπερ και γίνεται.

Στην σημερινή ανάρτησή μας, θα ανατρέξουμε σε εκείνη την περίοδο όταν η διοίκηση έθετε τις βάσεις για την παρουσία του ομίλου στις διεθνείς αγορές. Απόλυτα συνειδητή η επιλογή της "εξόδου" στην ευρωπαϊκή αγορά, με τον Πέτρο Τζαννετάκη να προτεραιοποιεί- από τότε- την έκθεση της Motor Oil στο διεθνές επενδυτικό κοινό, πολιτική που ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος τήρησε απαρέγκλιτα στην διάρκεια της δύσκολης περιόδου για την ελληνική οικονομία, επιχειρηματικότητα.

Προφανώς η "κρησάρα" των ξένων, οι αυστηροί όροι έκδοσης/διαπραγμάτευσης σε αγορές (όπως του Λουξεμβούργου, του Δουβλίνου) προσθέτουν σε όρους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναγνωρισιμότητας.

Μέσω της Motοr Oil Finance PLC η πρώτη έκδοση, μάλιστα το ποσό που αντλήθηκε ήταν κατά 50 εκατ. πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό, για 300 εκατ. με 5,125% επιτόκιο.

Σημειωτέον πως, το μεγαλύτερο μέρος του free float είναι σε ξένα χαρτοφυλάκια -με σημαντικό ποσοστό αμερικανικών- το eurobond λειτουργεί σαν πιστοποίηση του rating που έχει ο όμιλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο