Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2008

Τα επενδυτοκτόνα μέτρα και οι... αρμόδιοι

Τουλάχιστον έκπληξη προκαλεί η στάση των… αρμοδίων, που μέσω διαρροών και σχετικής σπερμολογίας επιχειρούν να καλλιεργήσουν το έδαφος για την προώθηση νέων επενδυτοκτόνων μέτρων.

Ακριβέστερα, για να είμεθα εντός παιδιάς, οι… αρμόδιοι ακολουθούν την προσφιλή τακτική τους να μην εκθέτουν ξεκάθαρα και με σαφήνεια τις απόψεις ή, ακόμη, και προειλημμένες αποφάσεις τους.

Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, με το Χρηματιστήριο Αθηνών στα γνωστά απαξιωτικά επίπεδα, με τις εμφανείς συναλλαγές ισχνές και… αναιμικές, με την παρουσία των εναπομείναντων μικροεπενδυτών περιορισμένη, γράφονται (και φημολογούνται περισσότερα) περί ρηξικέλευθων μέτρων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.

Αλήθεια, το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο έχει να παρουσιάσει στην πολύπαθη επενδυτική κοινότητα κάποιο σχέδιο - μελέτη όπου θα φαίνονται τα αποτελέσματα της μίας ή της άλλης πολιτικής την οποία σκέφτονται να υλοποιήσουν; Ξέρουν (ξέρουμε;), άραγε, για ποια έσοδα γίνεται όλος αυτός ο χαμός (από την πλευρά τους);

Έχουν, άραγε, συνυπολογίσει το ενδεχόμενο επενδυτικό κόστος από την τυχόν εφαρμογή των μέτρων που επεξεργάζονται; Ή μήπως όλα γίνονται και πάλι στο… πόδι και πετάγονται εδώ και εκεί φληναφήματα, προκειμένου να φανούν το… αντικαπιταλιστικό πρόσωπο και η φιλολαϊκή πολιτική των κρατούντων;

Και πολύ ορθά ο καθ' ύλην αρμόδιος (και γνώστης της πραγματικότητας) ΣΜΕΧΑ επανέρχεται ζητώντας "διάλογο* για φόρο υπεραξίας". Υπενθυμίζει τα αυτονόητα, πως δηλαδή "σημαντικό μέρος των συναλλαγών θα οδηγηθεί σε πλατφόρμες εκτός Χ.Α.".

Και είναι επιεικώς παράλογο "να εξαλείφεται ο φόρος επί των πωλήσεων για να ανταγωνιστεί επιτυχώς η ΕΧΑΕ τις ξένες πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα να επιδοτούνται οι ξένες από την επιβολή φόρου υπεραξίας που θα καταβάλλουν οι Ελληνες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται στο Χ.Α.".

Και εν κατακλείδι, "οι προωθούμενοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι καθώς απευθύνονται στην πράξη μόνο στους μικροεπενδυτές".

(*) ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Υπέροχη ελληνική λέξη της οποίας βάση είναι ο λόγος και η ακριβής έννοιά του. Επωφελής κατά κανόνα για το κοινωνικό σύνολο η γνώση του, της σχετικής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v