Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2008

Ο δρόμος για την κόλαση και οι καλές προθέσεις

Επέτυχαν και αυτό! Να… μπερδευτούν και σε κυβερνητικό επίπεδο και να μην καταφέρουν να μοιράσουν… δύο γαϊδουριών άχυρα!

Οι συνέπειες άμεσες και οδυνηρές για την πραγματική οικονομία, επώδυνες για τις ΜΜΕ και εταιρίες, τους δανειολήπτες, τους φορολογουμένους, όλους εμάς.

Ο ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσε χθες στο τραπέζι της κυβερνητικής επιτροπής το αυτονόητο, δηλαδή την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, μπας και περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί. Το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» δεν μπορεί να αποτελεί πλέον… φύλλο συκής για τον υπουργό Οικονομίας και για όσους τον στηρίζουν, καθώς παίζει τον ρόλο του «έχοντος» για το Σύστημα.

Και από την άλλη το Σύστημα, δηλαδή οι τράπεζες που θα προσφύγουν στα κεφάλαια του «πακέτου των 28 δισ. ευρώ» συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία.

Συνεχίζουν να μετακυλίουν ολόκληρο το κόστος στις επιχειρήσεις, στους δανειολήπτες, επιμένουν να αυξάνουν ακόμη και τώρα τα επιτόκια και το επιτοκιακό περιθώριο, εξακολουθούν να πιέζουν ακόμη και μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις σε θέματα αναχρηματοδότησης.

Σε σημείο που ο Δημήτρης Αρμενάκης (πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου - ΕΣΕΕ) να ομολογεί πως δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τον κ. Αλογοσκούφη για το πού θα έστρεφε το ενδιαφέρον του και ότι «η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την ανάπτυξη, να τονώσει τον καταναλωτή ώστε αυτός με τη σειρά του να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς, επέλεξε να δώσει κονδύλια μόνο στις τράπεζες. Στους φορείς δηλαδή εκείνους που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί σήμερα».

Δυστυχώς οι καθ' ύλην αρμόδιοι δεν δείχνουν να συναισθάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και το… παλιρροϊκό κύμα που έρχεται. Και… καταφέρνουν -γιατί περί… κατορθώματος πρόκειται- να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους, με την κυβερνητική επιτροπή να μη λαμβάνει επί της ουσίας κανένα μέτρο.

ΣΗΜ. Είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους από τους μεγαλόσχημους του Συστήματος ο αντιπρόεδρος του ομίλου MIG, από τη στιγμή που δηλώνει ότι δεν θα κάνει χρήση των κεφαλαίων του περιβόητου πακέτου των 28 δισ. ευρώ, είναι από τους λίγους που σε αυτήν τη φάση της κρίσης δικαιούνται να ομιλούν και να αρθρώνουν προβληματισμό και λόγο, που αν μη τι άλλο βρίσκει ευρύτατη ανταπόκριση στην πλειοψηφία του κόσμου.

Θα παρουσίαζε, αλήθεια, ενδιαφέρον η ιδέα να διενεργηθεί κάποια ευρεία δημοσκόπηση με κύριο θέμα την οικονομική κρίση, τη γνώμη του κόσμου για τους υπαίτιους-υπεύθυνους, τη θέση του Συστήματος, τα όσα υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του MIG και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα καταγραφόταν σε μια τέτοια περίπτωση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v