Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2008

Εις οιωνός άριστος: Αμύνεσθαι περί... στρατοπέδου

Σε έναν… πόλεμο, όπως είναι αυτός που εξελίσσεται ως απότοκο της κρίσης, είναι λογικό ο κάθε μονομάχος να υπερασπίζεται πρώτα τα του στρατοπέδου του. Γι' αυτό και οι… διαξιφισμοί θα πρέπει να θεωρούνται μέρος μίας μάχης, όπως αυτή που δίνεται με αφορμή το περιβόητο πλέον πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό είναι λογικό, για παράδειγμα, να ζητά ο Ανδρέας Βγενόπουλος (αντιπρόεδρος του Marfin Investment Group) διασφάλιση των κανόνων του παιχνιδιού και να απευθύνεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομίας.

Είναι επίσης λογική η απαίτηση να γνωρίζει και η αγορά "αν το Δημόσιο έχει διερευνήσει τις προθέσεις βασικών μετόχων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, όπως για παράδειγμα του Σπ. Λάτση, για το αν προτίθενται να βάλουν κεφάλαια σε περίπτωση δημιουργίας μελλοντικού προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας των ομίλων".

Εκ των ων ουκ άνευ η υποχρέωση του Δημοσίου να τηρεί τα αυτονόητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Κατά την εκτίμηση της στήλης, η συμμετοχή των βασικών μετόχων θα πρέπει να θεωρείται κύριο προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός ιδιωτικού φορέα στο "πακέτο των 28 δισ. ευρώ".

Πόσο μάλλον όταν ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια μία ακραία επιθετική πολιτική επέκτασης στα Βαλκάνια, λειτουργώντας αρκετές φορές καθ' υπέρβασιν των κεφαλαιουχικών αντοχών τους, φτάνοντας για παράδειγμα τις χορηγήσεις στο 150 - 170 έναντι της καταθετικής βάσης τους.

Γιατί, πάντα κατά την εκτίμηση της στήλης, θα πρέπει αυτό το επιθετικό και άκρως ανταγωνιστικό παιχνίδι, που στήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης από ιδιώτες τραπεζίτες και επιχειρηματίες, να το εγγυηθεί τώρα το Δημόσιο, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η υποχρεωτική συμμετοχή των βασικών μετόχων;

Γιατί δεν τέθηκε καν ως προϋπόθεση η διαδικασία Α.Μ.Κ. από μία ιδιωτική τράπεζα για να δούμε και εμείς του Δημοσίου πόσο εμπιστεύεται ο κάθε επιχειρηματίας τα του οίκου του και σε ποιον βαθμό ριψοκινδυνεύει τα δικά του κεφάλαια, πριν ζητήσει τη στήριξη του πακέτου;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v