Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2008

Τα επιτόκια και οι τραπεζίτες

Η μία μετά την άλλη οι ενέργειες του οικονομικού επιτελείου "καίγονται" καθώς είτε η υλοποίησή τους είναι αδύνατη, είτε η ενδεχόμενη πραγματοποίησή τους θα επέφερε μεγαλύτερες στρεβλώσεις και ανισότητες.

Αυτό ισχύει από τις περιβόητες πλέον φορολογικές ρυθμίσεις (θυμόμαστε όσα τραγελαφικά είχαν συμβεί με τους διάφορους φόρους κ.λπ που αφορούσαν στο χρηματιστήριο), το πακέτο διάθεσης 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες και, τελευταία, τα… μέτρα για την ενίσχυση των ΜΜΕ και εταιριών.

Δηλαδή του ενεργού τμήματος της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγής και της απασχόλησης.

Προωθείται λοιπόν η λειτουργία ταμείου εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και το μέτρο δείχνει πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και όμως, η άλλη πλευρά μιλά και πάλι για ερασιτεχνισμό και άγνοια για τη λειτουργία του θεσμού της εγγυοδοσίας, προφανώς στην προσπάθειά της να προλάβει την αυτοακύρωση ενός ορθού -στη σκέψη- πλαισίου στήριξης της οικονομίας, της κοινωνίας.

Όμως, σε αυτή τη συγκυρία ενδέχεται να λειτουργήσει καταλυτικά η απόφαση της Marfin Εγνατία Bank να "εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς το Δ.Σ. της τράπεζας εκτιμά ότι η ενίσχυση των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής".

Εμείς μένουμε στο… τέλος της ανακοίνωσης, καθώς η "ανάπτυξη της χώρας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής" είναι προαπαιτούμενα για την εύρυθμη λειτουργία κ α ι του τραπεζικού συστήματος.

Και αυτό η πλειονότητα των τραπεζιτών δείχνει (ή θέλει να δείχνει) πως δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Ειδάλλως, πώς μπορούν να εξηγηθούν ότι ενώ η ΕΚΤ μείωσε κατά 0,5% στο 3,25% το ευρωεπιτόκιο οι Έληνες τραπεζίτες θα το αυξήσουν, ότι προχωρούν σε ανατιμολόγηση νέων αλλά και παλαιότερων -σε ισχύ- επαγγελματικών δανείων με όρους απαράδεκτους, φτάνει μέχρι το 23,7%(!) το συνολικό επιτόκιο των καρτών και ότι αρνούνται επί της ουσίας να περάσουν στις ΜΜΕ και εταιρίες λογικά φθηνότερο χρήμα;  

Γι' αυτό η κίνηση της Marfin Egnatia Bank εκτιμούμε πως θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά καταλύτη εξελίξεων πιο ευνοϊκών για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v