Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2008

Τελικά είμαστε ένα απέραντο… φρενοκομείο

Οι χθεσινοί χειροκροτητές των ενεργειών Αλογοσκούφη είναι οι σημερινοί επικριτές του. Και οι μέχρι πρόσφατα διαπρύσιοι υποστηρικτές της πλήρους αποκρατικοποίησης της Εθνικής οι όψιμοι υπεραμύντορες της επανεθνικοποίησης του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας.

Δεν είναι και τόσο μακρινή η εποχή κατά την οποία ο υπουργός Οικονομίας δήλωνε περιχαρής ότι το κράτος, το Δημόσιο, πουλούσε και την τελευταία μετοχή στην Εθνική και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τον χειροκροτούσαν έμπλεοι συγκίνησης, θεωρώντας προφανώς πως άνοιγε ο δρόμος για το λιγότερο… κράτος τους.

Δίνονταν και τυπικά το πράσινο φως στον Τ. Αράπογλου να ακολουθήσει την πολιτική, που ήταν γνωστό ότι θα έπραττε και, εν τέλει, επιχείρησε να υλοποιήσει.

Με τις ευλογίες όμως του υπουργού Οικονομίας προσελκύστηκαν οι κάθε λογής ξένοι προύχοντες, τα… σαΐνια της εσπερίας, οι ταχυδακτυλουργοί των χρηματοοικονομικών.

Οι κάθε λογής ξένοι άλωσαν με κανόνες της αγοράς, όπως υποστήριζε τότε ο Γ. Αλογοσκούφης, όχι μόνο την Εθνική αλλά και το μισό τραπεζικό σύστημα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, την αγορά, τα ομόλογα. Έγιναν κολεγιές γερές τις ημέρες των παχέων αγελάδων και… γαλακτίστηκαν πολλά καλόπαιδα.

Πολλά από αυτά μέχρι πέρυσι κράδαιναν τα… φλάμπουρα της ιδιωτικής Εθνικής, του ελκυστικού στους ξένους ελληνικού χρηματιστηρίου και επαίρονταν για τις προνομιακές σχέσεις τους με την κάθε… Lehman και εμφανίζονται πλέον ως ειδήμονες του Κέινς, του Ρούζβελτ και θιασώτες του φιλελευθεροσοσιαλισμού.

Τώρα, οι όψιμες καταγγελίες πολιτικών, πολιτευτών και παρατρεχάμενων παραγόντων κατακεραυνώνουν την πολιτική Αράπογλου  και τα ανοίγματα στην Τουρκία και ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι.

Το ίδιο και με τη ΔΕΗ, τη μία ή την άλλη ΔΕΚΟ. Και ο υπουργός Οικονομίας παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει και να αρθρώσει λόγο πειστικό προς τους πολίτες και προπάντων να σηκώσει τείχη και άμυνες για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο μπροστά στην πλημμυρίδα που έρχεται. Ως να μην τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά η διαπίστευσή του στο κράτος των Βρυξελλών, εκεί όπου σκοπεύει να αναζητήσει τη διαφυγή και γαλήνη του στη συνέχεια.

ΣΗΜ.: Εάν δεν μας απατά η ασθενής μνήμη, η μόνη φορά όπου ο υπουργός Οικονομίας φάνηκε αποφασιστικός, πείσμων και αποτελεσματικός (;) ήταν τότε που το μερίδιο της MIG στον ΟΤΕ προσέγγιζε το 20%. Αλήθεια, εάν είχε φανεί τόσο συνεπής, μεθοδικός, προνοητικός και ρηξικέλευθος και σε πολλά άλλα θέματα πιθανόν -πάντα κατά τη γνώμη μας- η κατάσταση θα ήταν λιγότερο άσχημη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v