Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2008

Η κρίση και οι πολύχρονες σχέσεις στοργής

Υποαξίες…

Θα μπορούσαν οι συνέπειες μίας κρίσης διαρκείας να "τραυματίσουν" φιλικές σχέσεις που θεωρούνται στέρεες, γερές και δοκιμασμένες και να οδηγήσουν μέχρι και σε διοικητικές ανακατατάξεις μεγατόνων; Η ανθρώπινη ιστορία έχει διδάξει πως για το χρήμα μέχρι και…αδέλφια μπορεί να φτάσουν στα άκρα. Δυστυχώς.

Το ερώτημα μέχρι τώρα μπορεί να είναι θεωρητικό, αν και φήμες στην τραπεζική πιάτσα κάνουν λόγο για… προχωρημένη ψύχρανση σχέσεων κορυφαίων διοικητικών παραγόντων ιδιωτικών τραπεζών με επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους.

Εφοπλιστές, οι οποίοι δέχτηκαν πέρυσι ή παλαιότερα να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές μέχρι και 60% - 70% υψηλότερες από την τρέχουσα. Ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα και παραδοσιακά τζάκια, που κάλυψαν ανάλογες διαδικασίες ή πείστηκαν να προχωρήσουν σε στήριξη των μετοχών τους δαπανώντας εκατ. ευρώ σε τιμές πολύ υψηλότερες των σημερινών δεν φαίνεται να βρίσκονται σε τόσο ευχάριστη θέση. Όλοι τους ανεξαιρέτως μετρούν υποαξίες εκατ. ευρώ, που συνεκτιμώμενης της έκθεσής τους σε… τοξικά προϊόντα ή σε επενδύσεις τύπου… UBS θα πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα.

Από την άλλη πλευρά, πολλά μεγαλοστελέχη μετρούν πλέον ζημίες ακόμη και από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης, έχοντας θέσεις σε αρκετά υψηλότερες τιμές. Με τη ζημία να είναι μεγαλύτερη, καθώς τα stock options κατά την κρατούσα -την περίοδο των παχέων αγελάδων- τακτική αρκετοί τα αποκτούσαν παίρνοντας δάνεια από τις τράπεζες όπου εργαζόντουσαν. Και μετά τη ρευστοποίηση των θέσεών τους "κάλυπταν" τη διαφορά.

Μέθοδοι γνωστές, ας μην κρυβόμαστε, σε ένα μικρό... χωριό όπως είναι η Σοφοκλέους.

Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά ακόμη και για πολυεκατομμυριούχους, για εκατομμυριούχους και για λιγότερο πλούσιους, μέχρι το σημείο να φημολογούνται πολλά και περίεργα.

Το σίγουρο είναι πως ακόμη και από τα πρώτα placements που έκαναν οι τράπεζες τη διετία 2003-04 οι κατέχοντες θα πρέπει να μετρούν υποαξίες εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, υπενθυμίζει ο "Καιροσκόπος" (εφημερίδα "Χρηματιστήριο") πως πρώτη η Alpha Bank τον Σεπτέμβριο του 2003 πώλησε 29,5 εκατ. μετοχές (αντιστοιχεί στο 7% του Μ.Κ. σήμερα) σε προσαρμοσμένη τιμή των 8,86 ευρώ. Άντε να δόθηκαν με το σχετικό discount 10% φθηνότερα στους ξένους.

Έναν μήνα αργότερα, σε διάθεση 39,5 εκατ. ευρώ προχωρούσε η Εθνική (αντιστοιχεί στο 8% του Μ.Κ. σήμερα) στην προσαρμοσμένη τιμή των 12,5 ευρώ. Ακολούθησαν πακέτα επί πακέτων από όλους ανεξαιρέτως τους ομίλους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δυσκολότερη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v