Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2008

Κλάδος που "σηκώνει" μόχλευση τα telecoms

Κλάδο που θα μπορούσε να "μοχλευτεί" θεωρούν ισχυροί εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι τις τηλεπικοινωνίες, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως θα ενδυναμώνονταν περαιτέρω η θέση του ΟΤΕ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν ο Οργανισμός επιτύγχανε να ορθολογικοποιήσει το κόστος λειτουργίας του σε μία περίοδο αναπόφευκτης συρρίκνωσης του κλάδου.

Σε σχετικό θέμα του Ηλία Ντράλλου "ο ΟΤΕ θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα επόμενο πρόγραμμα εθελούσιας εξοδου" ανοίγει ένα υπαρκτό… ζήτημα δεδομένου ότι το εργασιακό κόστος φτάνει στο 30% του ετήσιου τζίρου.

Σημειωτέον, στο 9μηνο ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μικρή αύξηση της τάξεως του 1,7% καθώς διαμορφώθηκε στα 4,766 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, από τις 16/12 η Merrill Lynch συγκαταλέγει "στις λιγότερο προτιμώμενες επιλογές της" τη μετοχή του Οργανισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους γνωρίζουν τη… θέση του ξένου οίκου.

Όμως το ζητούμενο είναι πώς θα διαμορφωθεί ο ευρύτερος κλάδος στη διάρκεια του 2009, περίοδο όπου η επιβίωση θα καταστεί… συνώνυμη της ρευστότητας και των καλύψεων που θα έχει κάθε εισηγμένος. Και από αυτή την άποψη θέμα ρευστότητας δεν τίθεται, ενώ η παρουσία και οι βλέψεις των Γερμανών μάλλον θα πρέπει να μας καθησυχάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κλάδος όμως συρρικνώνεται καθώς μετά τη Lannet σε δυσχερέστατη θέση βρέθηκαν η Altec Telecoms και η Teledome. Η τελευταία ατύχησε στην προσπάθεια εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, ενώ σε ναυάγιο οδηγήθηκε η εξαγορά της από την Intracom, αν και η εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη αγόρασε σημαντικά πακέτα μετοχών, που φέρεται να κατέχει μέχρι σήμερα.

Γνωστές όμως είναι στην αγορά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διοίκηση των On Telecoms και Vivodi για εξεύρεση στρατηγικού εταίρου. Όπως σημειώνει σχετικά ο Θάνος Τσίρος (στην Οικονομία της Κ.Ε., στις 28/12) η On Telecoms ενεπλάκη σε μία ακόμη επιχειρηματική συμφωνία, που εξαγγέλθηκε, αλλά δεν προχώρησε. Τη συγχώνευση με την εισηγμένη Ζήνων, με στόχο τόσο την κεφαλαιακή ενίσχυση, όσο και την εισαγωγή στο Χ.Α.

Όμως η On Telecoms θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Champions League και αυτό σύμφωνα με τον έγκυρο συνάδελφο φέρεται να έχει οδηγήσει σε συζητήσεις τη μη εισηγμένη με την κυπριακή Cyta αλλά και δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Και το παρασκήνιο φέρεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ειδικά όσον αφορά στα δικαιώματα του Champions League.

Γνώστες του κλάδου εκτιμούν πως ο ΟΤΕ θα μπορούσε να βγει ενισχυμένος και από την αναμενόμενη ανακατανομή της τηλεφωνικής πίττας μέσα στο 2009. Περιμένουν πως σε ενδεχόμενη μείωση της κινητής τηλεφωνίας η "τρύπα" των εσόδων θα επιδιωχθεί να καλυφθεί από αύξηση του μεριδίου στη σταθερή τηλεφωνία και (κυρίως) στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και στο γρήγορο Ιnternet.

Σ.Σ.: Θεωρούμε "σφιχτή" τη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ (με την Deutsche Telekom και το Δημόσιο να ελέγχουν από περίπου 25% ο καθένας, στοιχεία της 22ας/12), ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους να "χτίζουν" μεθοδικά θέση από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (9,3 - 9,8 ευρώ στο τριήμερο 16-20/10), οι οποίοι υπολογίζεται ότι συμμετέχουν με 6,5% - 8% και το ευρύτερο… θεσμικό κοινό εγκλωβισμένο στη διάρκεια της διόρθωσης από τα 18 και 20 ευρώ. Η μετοχή μετρά απώλειες 53,6% φέτος, ενώ τις τελευταίες 30μέρες δίνει αντίδραση της τάξεως του 10,7% από τα 10,46 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v