Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2009

Κωδικός "ίδιες μετοχές"

Παράθυρο στη… διευκόλυνση επίτευξης επιχειρηματικών συμφωνιών επιχειρεί να ανοίξει και τυπικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η ερμηνεία της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως διευκρινίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ε.Κεφ δέχεται την πρακτική ανταλλαγής ιδίων μετοχών ως «εργαλείο» για την σύναψη εταιρικών συνεργασιών.

Όπως ορθά σημειώθηκε σε σχετικό θέμα του Απόστολου Σκουμπούρη (στο Χρηματιστήριο του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου) «οι ίδιες μετοχές ως μέσο για deals» είναι μία πρακτική, που χρησιμοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια στις ΗΠΑ με πολλές επιχειρήσεις να έχουν κάνει χρήση του μέτρου συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση συμφωνιών-συνεργασιών που κάτω από άλλες συνθήκες θα παρέμεναν στο ψυγείο.

Δεδομένου, ότι πολλές εταιρείες μικρές ή μεγαλύτερες αλλά ΚΑΙ τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ιδίων μετοχών και έχουν ήδη «κάβα» χαρτιών η σχετική ερμηνεία της Ε.Κεφ κινείται προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης αυτών των θέσεων.

Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό, πως εδώ και καιρό επιχειρηματικοί παράγοντες (και όχι μόνο) πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη θεωρούσαν θέμα χρόνου την… ερμηνεία της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Το σημαντικό είναι, πως με αυτόν τον τρόπο οι μετοχές που έχουν αποκτηθεί δεν «θυσιάζονται» με άλλους τρόπους (διάθεση, έκδοση δικαιωμάτων προαίρεσης ή διαγραφή τους) και μπορεί να αποτελέσουν «συγκολλητική ουσία» κυρίως μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.

Ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για εξαγορές μη εισηγμένων από εισηγμένες. Εταιρείες με υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση θα μπορούσαν στην διάρκεια της χρήσης να απορροφήσουν ευκολότερα επιχειρήσεις με προβλήματα ρευστότητας, ενώ σχετική αναφορά γίνεται και από τον Χρήστο Κίτσιο, ο οποίος βλέπει «παράθυρο» για πώληση ιδίων μετοχών από την Ε.Κεφ σε κατατοπιστικό θέμα του euro2day.

Η ουσία είναι, πως για να έρθουμε στο…προκείμενο-που είναι ο τραπεζικός κλάδος- η Royal Bank of Scotland απέκτησε το κρίσιμο μέγεθος, που είχε πέρυσι, μέσω διαδικασιών ανταλλαγής ιδίων μετοχών. Στην ιστοσελίδα του ομίλου (www.rbs.com) φαίνεται πως η μικρή «περιφερειακή» τράπεζα, που ξεκίνησε πριν από περίπου 300 χρόνια επέτυχε την τελευταία 10ετία να εκμεταλλευτεί τις χρηματοοικονομικές ευκαιρίες, να αξιοποιήσει όλα τα «εργαλεία» μόχλευσης για να φτάσει (μέσα στο ΄07) να είναι ένας διεθνοποιημένος όμιλος.

Η κρίση βέβαια και οι συνέπειες μπορεί να έπληξαν την RBS με τις λίγο ως πολύ γνωστές εξελίξεις ωστόσο σημαντικό μερίδιο στη μεγέθυνση της είχε η «μόχλευση» μέσω συνεργασιών-συμφωνιών με «συγκολλητική ουσία» την χρήση των ιδίων μετοχών. Και αυτό είναι, που κρατάμε στα υπόψη μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v