Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2009

Το… άγγιγμα της Morgan Stanley

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της… αγοράς στην απόφαση της Morgan Stanley να εντάξει τις δύο (δημοσίου συμφέροντος ) θεσσαλονικιώτικες εταιρίες στον δείκτη MSCI Small Cap Index. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αμφότερες… ζωγράφισαν με υπεραντίδραση και αυξημένες συναλλαγές 63.281 τεμαχίων η ΕΥΑΘ και 27.612 ο Οργανισμός Λιμένος.

Για να μην παρεξηγούμεθα η χθεσινή αναφορά μας περιορίστηκε στον ΟΛΘ, καθότι σε διάστημα τριών μηνών έχει σημαντικά χαμηλότερο μέσο όρο ημερήσιων συναλλαγών σε σχέση με την ΕΥΑΘ και μέχρι… πρότινος οι αγοραστές έβρισκαν κομμάτια με φειδώ. 

Για τη μετοχή όμως του οργανισμού οι διορατικοί είχαν… λάβει σήμα, πως κάτι "τρέχει" καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις (από τις 12/5) και στα χαμηλά των 12,24 ευρώ αντιδρούσε ακραία φτάνοντας χθες ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 15,19 ευρώ, απόδοση διόλου ευκαταφρόνητη.

Συμπτωματικά την ίδια περίοδο η κυβέρνηση ανακοίνωνε την πρόθεσή της να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΠΑ και στην ΕΥΑΘ, με τις τράπεζες Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild (*) και UBS να επιλέγονται ως σύμβουλοι για την πώληση ποσοστού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση ποσοστού και της ΕΥΑΘ, με τον γαλλικό όμιλο Suez να παίζει… μπάλα μόνος του τα τελευταία δύο χρόνια και να ασκεί επί της ουσίας καθήκοντα συμβούλου ελέγχοντας ένα αδιευκρίνιστο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Αίφνης… προκύπτει και η Morgan Stanley, που με τις κατάλληλες δεξιοτεχνικές ενέργειές της επιχειρεί να δημιουργήσει "μόχλευση" στον ΟΛΘ και δευτερευόντως στην ΕΥΑΘ. Και εδώ καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνητικοί επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη θετική (αυτή την περίοδο) συγκυρία, να κάνουν και πάλι παιχνίδι με ξένους οίκους και συμβούλους αλλά και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία με απώτερο σκοπό την άντληση συνολικά 1 δισ. από την πώληση της κρατικής περιουσίας που θα διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Όλα αυτά είναι και θεμιτά και κατανοητά, αλλά γιατί δεν μας λένε εξαρχής τα πράγματα με το όνομά τους. Απλά και ξάστερα. Και επιλέγουν για μία ακόμη  φορά να ενεργήσουν προσχηματικά;

ΣΗΜ.: Εύλογη η περιέργειά μας να δούμε ποιοι θα είναι τελικά οι σύμβουλοι που θα επιλεγούν για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

(*) Δεν φαίνεται να πήγαν χαμένες οι συχνές επισκέψεις στελεχών της Rothschild (του παιδιού της Ρουθ σε αντιδιαστολή με την οικογένεια των Rothmans) και κυρίως εκείνου του Γάλλου ευγενούς, ο οποίος είχε μιλήσει, εάν δεν απατόμεθα, σε σχετική εκδήλωση στο Μέγαρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v