Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2009

Η ΕΘΕ και οι... περιουσίες των ταμείων

Ημερίδα για τους διαχειριστές των ταμείων διοργάνωσε, απ' όσα διαβάζουμε, χθες η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Μάλιστα η εκδήλωση - ενημέρωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του εποπτεύοντος υπουργείου για τους 13 νέους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για το συγκεκριμένο θέμα, αυτό της διαχείρισης των διαθεσίμων των ταμείων από τους θεσμικούς, η στήλη -προσωπικά- είχε εκφράσει την εκτίμησή της (από τις 16 Απριλίου) με τον εύγλωττο τίτλο "Οι πιέσεις της ΕΘΕ για διαχείριση των ταμείων".

Σημειώναμε, λοιπόν, τότε τα αυτονόητα και τα παγκοίνως γνωστά πως "…πλην ελάχιστων εξαιρέσεων δύο - τριών διαχρονικά νουνεχών και αποδοτικών διαχειριστών που άλλωστε φαίνεται να απέχουν από τέτοιες προσπάθειες.

Εδώ οι ίδιοι στην πλειονότητά τους δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται να εμφανίσουν καλές αποδόσεις στους πελάτες τους, να σταματήσουν τις συνεχόμενες εκροές κεφαλαίων και να διαδραματίσουν θεσμικό ρόλο τον οποίο τους έδινε η θέση τους την περίοδο... παράδοσης του χρηματιστηρίου στα κάθε λογής σαΐνια ξένους.

Για να μην αναφερθούμε στην αδυναμία ελέγχου των τοξικών θέσεών τους ή ακόμη και στην αδυναμία πραγματικής αποτίμησης των χαρτοφυλακίων τους".

Αλήθεια, από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει επί της ουσίας κάποια πράγματα και έχει νομοθετηθεί ή προωθείται η διά νόμου διασφάλιση των διαθεσίμων από τυχούσες λαθεμένες επιλογές ορισμένων θεσμικών.

Επειδή με τη διαχείριση των διαθεσίμων των ταμείων (δηλαδή με τους όλο και πενιχρότερους πόρους όλων ημών των εργαζόμενων ασφαλισμένων) έχουν παιχτεί ουκ ολίγα παιχνίδια σε βάρος μας.

Επειδή εγνωσμένα από το μέτωπο των ομολόγων μέχρι το μέτωπο της διαχείρισης των διαθεσίμων και των κάθε λογής εγκληματικών ατασθαλιών έχουν γίνει πολλά στις πλάτες των εργαζόμενων ασφαλισμένων, ποιες ουσιαστικές πρόνοιες προτίθενται να ληφθούν;

Να νομοθετηθούν… και αλήθεια με ποια υποχρέωση αντασφάλισης, κάλυψης της τυχούσας ζημίας -υποαξίας- κακοδιαχείρισης θα προβλέπεται η αστική τιμωρία συλλογικά του οργάνου και προσωπικά καθενός υπευθύνου;

Γιατί σε αυτήν τη χώρα έχουμε βαρεθεί τόσα χρόνια την ίδια την κρατούσα αίσθηση ατιμωρησίας, τις πομφόλυγες περί σπουδαίων και από τους πράσινους και από τους βένετους. Σε μία χώρα όπου ουδείς ουσιαστικά υπεύθυνος έχει τιμωρηθεί έχουν αποδοθεί επί της ουσίας ευθύνες και ποινές.

Κοντολογίς… φοβάμαι γι' αυτά που ετοιμάζουν για μένα χωρίς εμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v