Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2009

Οι βασικοί μέτοχοι και οι επιστροφές κεφαλαίου

Τελικά οι επιχειρηματίες-μεγαλομέτοχοι φροντίζουν τις συμμετοχές τους. Το αναφέρουμε αυτό με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. της Autohellas για διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή, καθώς διαπιστώνουμε πως τελευταία όλο και περισσότεροι βασικοί μέτοχοι εγκρίνουν είτε την επιστροφή κεφαλαίου είτε το μοίρασμα γενναίου μερίσματος.

Στην περίπτωση μάλιστα που ο βασικός μέτοχος έχει ισχυρή μετοχική θέση τα έσοδα -σε καιρούς χαλεπούς- είναι προφανή.

Επαναλαμβάνουμε πως η περίπτωση της Autohellas είναι ενδεικτική και μόνο, αναφέρεται δε ως η πιο πρόσφατη. Και βέβαια για την εισηγμένη η σχετική απόφαση ελήφθη με απαρτία 76,69% (ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκης ελέγχει το 59,42% και η κ. Εμμανουέλα Βασιλάκη το 8,9% του Μ.Κ.) έρχεται όμως μετά την ανακοίνωση βελτιωμένων αποτελεσμάτων. Στο τρίμηνο παρουσίασε κύκλο εργασιών 37,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 7,8%) και καθαρά κέρδη 1,4 από ζημίες 349 χιλιάδων ευρώ.

Στην περίπτωση όμως της Autohellas… αλιεύουμε από πέρυσι ανάλογη αναφορά της στήλης και συγκεκριμένα της 21ης Αυγούστου με τίτλο "το αφεντικό έχει τον πρώτο λόγο". Θυμόμαστε λοιπόν πέρυσι: "Τα μεγέθη της Autohellas παρουσίασαν μείωση κατά 44,4% και η Εθνική - Π&Κ τα χαρακτηρίζει χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Η επιβάρυνση αυτή προέρχεται κυρίως από την "αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω τόσο της ενίσχυσης του δανεισμού όσο και του ύψους των δανείων εξαιτίας της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 47 εκατ. ευρώ". Από αυτά με βάση τη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης (Θεόδωρος Βασιλάκης 59,42%, Εμμανουέλα Βασιλάκη 8,9%), τα 32,1 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην οικογένεια Βασιλάκη, δηλαδή του μεγαλομετόχου".

Αυτά αναφέρονταν πέρυσι τον Αύγουστο για την ίδια εταιρία.

ΣΗΜ.: Σημεία των καιρών θα πείτε, αλλά μετά τις εξελίξεις στα ΜΜΕ (που καλώς ή κακώς ελάχιστα απασχολούν ή στενοχωρούν τον πολύ τον κόσμο και αυτό είναι ενδεικτικό για τη μειωμένη αξιοπιστία και ημών των δημοσιογράφων) έρχεται η απόφαση της Εμπορικής να προχωρήσει σε νέα εθελουσία για 1.500 θέσεις. Την ίδια στιγμή οι μεταχρονολογημένες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά υπολογίζονται στο 115% του φετεινού ΑΕΠ και η όξυνση των προβλημάτων συνεχίζεται.

Εύστοχη η αναφορά από τον Χασοσκόπο για την Κίνα και χρήσιμη η υπενθύμιση. Όσο για τον φίλο JSpencer, ο οποίος σημειώνει πως "… επιφυλακτικοί είστε από τις αρχές Μαρτίου. Τι περιμένετε τον Σεπτέμβριο που θα αρχίσουν τα κρύα και θα πέσουν για ύπνο οι αρκουδες; Ο καθένας έχει τις απόψεις του και τις εκτιμήσεις του, κανείς δεν είναι πάντα επιτυχημένος", μάλλον αναφέρεται σε άλλο μέσο ενημέρωσης, ή σε άλλη στήλη σε άλλο ιστότοπο.

Ειδικά για το συγκεκριμένο, δηλαδή πως είμαστε επιφυλακτικοί από τις αρχές Μαρτίου, φίλε. Επιφυλακτικοί μετά την υπέρβαση των 2.150 - 2.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και με συνεχείς αναφορές πως "καταγράφονται σχηματισμοί κορυφής" τις τελευταίες 2 - 3 εβδομάδες και κορυφή του FTSE-20 στις 1.271 μονάδες έχεις απόλυτο δίκαιο. Και εμμένουμε. Και καταθέτουμε την εκτίμησή μας για τη συνέχεια, προφανώς όχι για… αύριο ή… μεθαύριο αλλά γι' αυτό που προετοιμάζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v