Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2009

Η επιφυλακτικότητα παραμένει κυρίαρχη στις αγορές

Στο φθινόπωρο παραπέμπουν ειδήμονες και ειδικοί των αγορών για τα σπουδαία, όταν στη χώρα μας θα γίνεται -όπως εκτιμούν- ταμείο από τη θερινή - τουριστική περίοδο και στα ξένα χρηματιστήρια θα αρχίσει να αποτυπώνεται η προσδοκία για σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών.

Μακάρι να είναι τόσο απλά και ενθαρρυντικά τα μηνύματα που επεξεργάζονται οι ειδήμονες και καταλήγουν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, ή το πρώτο του 2010.

Εμείς από αυτήν την ταπεινή… γωνίτσα θα παραμένουμε επιφυλακτικοί, συγκρατημένοι και προβληματισμένοι για την έκβαση μιας πολυμέτωπης μάχης που δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα. Διαβάζουμε λόγου χάρη για την… αντεπίθεση της Κίνας, για την προσφυγή της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και προσπαθούμε να δούμε τις επόμενες μάχες ενός πολέμου ο οποίος δεν φαίνεται να τελειώνει ούτε στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 ούτε στο πρώτο του 2010. Μακάρι να κάνουμε λάθος, το ξαναλέμε.

Παραμένουμε σκεπτικοί κάθε φορά που ειδικά ο κ. G. Soros σπεύδει να καθησυχάσει τις οικονομίες και να φανεί αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση. Ο… γκουρού, όπως τον αποκαλούν οι θαυμαστές του, είναι υπέρμαχος μιας κίνησης V στις αγορές και στη Wall που θα δικαιολογούσε την έξοδο από την κρίση και τα δεκάδες δισ. δολάρια που ποντάρει αυτήν την περίοδο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σημειωτέον ότι η JP Morgan παίζει και πάλι ανάποδα, πτωτικά, τα χρηματιστήρια και αρχίζει να παίρνει θέσεις σε πολύτιμα μέταλλα και στον χρυσό. Μεταξύ… κατεργαρέων ποντάρουμε περισσότερο στο περιβόητο "μαγαζί" του JP Morgan, του ισχυρότερου παίκτη στις αγορές παραγώγων διεθνώς.

Μας πηγαίνει ίσως καλύτερα το μοντέλο προσέγγισης της κίνησης των αγορών, σε σχηματισμό W, που περιλαμβάνει ακόμη έναν μεγάλο -ίσως και βαθύ- πτωτικό κυματισμό. Το αν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη φτάσει μέχρι τα χαμηλά, ή λίγο πιο πάνω ή στις 1.600 μονάδες, ή χαμηλότερα δεν φαίνεται ακόμη (τουλάχιστον δεν το βλέπουμε εμείς).

Εκτιμούμε όμως και αυτή τη θέση θα υπερασπιστούμε, πως οι αγορές "χρωστούν" ακόμη έναν μεγάλο πτωτικό κύκλο και μια περίοδο σοβαρής ταλαιπωρίας, όπου πιθανότατα θα διακυβευτούν ακόμη και οι προσπάθειες διάσωσης τις οποίες τόσο φιλότιμα καταβάλλουν η κυβέρνηση Ομπάμα και το πολιτικοοικονομικό… σύστημα των ΗΠΑ.

Εδώ θα είμαστε, πρώτα ο Θεός, να δούμε την πορεία των αγορών. Και μακάρι να βρεθούμε στη… δυσχερή θέση να αναλάβουμε την ευθύνη μιας λαθεμένης εκτίμησής μας. Να μην οδηγηθούν δηλαδή σε χαμηλά ή σε σημαντικά χαμηλότερα σημεία οι αγορές και το Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v