Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2009

ΧΑ: Παράσταση ανόδου για έναν ρόλο...

Σε παράσταση για έναν ρόλο και μάλιστα… εθνικών συμφερόντων συνεχίζεται ο Ιούλιος, με τον πρώτο τη τάξει τραπεζικό όμιλο και μεγαλύτερο παίκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να οδηγεί στην υπέρβαση την ελληνική αγορά. Αυτό το στοίχημα είχε πολλά πονταρίσματα από τα τέλη του Ιουνίου, προσελκύοντας εκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια και πληθώρα συμμετεχόντων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Όμως, όσα γίνονται καθημερινά γύρω από την Εθνική για την Εθνική και με αιχμή την Εθνική δημιουργούν ένα παράδοξο, που συν τοις άλλοις επιβεβαιώνει τη… ρηχότητα ενός περιφερειακού χρηματιστηρίου όπως είναι το ελληνικό και την ευκολία -επί της ουσίας- διαμόρφωσης της τάσης ακόμη και των βασικών δεικτών.

Δεδομένης της βαρύτητας στάθμισης της μετοχής της Εθνικής τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στον FTSE-20 και στον δείκτη των τραπεζών, η συνολικότερη εικόνα του Χ.Α. δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική.

Η ανοδική αντίδραση της Εθνικής (για ευνόητους και πρακτικούς λόγους) φέρνει την τρέχουσα τιμή* στην περιοχή της διπλής κορυφής των 20,9 ευρώ (σ.σ.: η μετοχή έγραψε δύο κορυφές, την πρώτη στα 20,96 ευρώ, στις αρχές Ιουνίου, και τη δεύτερη στα 20,97 - 20,98 ευρώ, στα μέσα του ίδιου μήνα). ΔΕΝ συμβαίνει όμως το ίδιο ΟΥΤΕ με τον FTSE-20 ούτε με τον δείκτη των τραπεζών, που σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο απέχουν πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες κορυφές τους.

Ο μεν 20άρης θέλει δρόμο (πολύ δρόμο, της τάξης του 8%) για να φτάσει τα υψηλά των 1.271 μονάδων, ο δε δείκτης των τραπεζών βρίσκεται χαμηλότερα σε υπερδιπλάσιο βαθμό απ' όσο η Εθνική, καθώς η κορυφή των 2.854 μονάδων απέχει από την τρέχουσα των 2.740 μονάδων.

Πρακτικά, η κίνηση της Εθνικής προς τα υψηλά της -δηλαδή την ισχυρή διπλή κορυφή- είναι αυτή που σέρνει μέχρι τώρα και τον κλαδικό δείκτη και τον FTSE-20. Δημιουργείται έτσι το παράδοξο… μονόπατης αντίδρασης μιας μετοχής που "απειλεί" με ανοδική διάσπαση έναν εξαιρετικά κρίσιμο βραχυμεσοπρόθεσμο τεχνικό σχηματισμό (οι αναλυτές τον υπολογίζουν από τις τιμές Οκτωβρίου του '08), χωρίς να έχει μεταβληθεί η τάση όχι μόνο του 20άρη αλλά ούτε καν του κλαδικού δείκτη.

Και αυτό η αγορά μας θα το βρει… μπροστά της, από κάθε άποψη. Είτε στην περίπτωση που το θερινό ράλι συνεχιστεί με υπέρβαση των αντιστάσεων και από τις άλλες τραπεζικές μετοχές, τον κλαδικό δείκτη ενδεχομένως τον FTSE-20, είτε στην αντίθετη.

* Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το κόστος συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με βάση την τιμή εκκίνησης του δικαιώματος στο 1,35 ευρώ (8/7).    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v