Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2009

Φυτεύουν... δρόμους αντί για δέντρα

Διαψεύστηκαν οικτρά όσοι περίμεναν πως μετά το νέο έγκλημα στη ΒΑ. Αττική οι κυβερνώντες θα μετέθεταν για ε υ θ ε τ ό τ ε ρ ο χρόνο τις ανακοινώσεις για τις περίφημες πλέον επεκτάσεις της Αττικής Οδού, όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται.

Θα περίμενε κάθε εχέφρων, προσηνής και έχων συναίσθηση της κοινής λογικής και της στοιχειώδους ηθικής συμπεριφοράς πως ο αρμόδιος υπουργός θα αναθεωρούσε τις προτεραιότητές του.

Μετά το νέο έγκλημα στη ΒΑ. Αττική θα περίμενε πως ο κ. Γ. Σουφλιάς θα έθετε κατ' αρχάς εκείνο το ισχυρό νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο, προκειμένου "τα καμένα" να χαρακτηρίζονταν, χωρίς δεύτερη σκέψη και χρονοτριβή, "άμεσα αναδασωτέα".

Θα περίμενε πως, όσο τουλάχιστον διαρκούν οι έρευνες για την απόδοση(!) ευθυνών και η διαδικασία αποκατάστασης των πληγέντων, όσο αιωρούνται ακόμη οι στάχτες πάνω από τα αποκαΐδια των περιοχών που καταστράφηκαν, θα πρυτάνευαν η κοινή λογική και ο κοινός ηθικός κανόνας, εάν θέλετε.

Αντί αυτών και όσων άλλων μπορεί να επικαλεστεί ο καθένας, ο κ. Γ. Σουφλιάς (αστειευόμενος μάλιστα οσάκις, ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή μήπως έχει και αυτό σχέση με την επίσπευση της διαδικασίας) προτίμησε να κινηθεί σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, σαν να κυλούν ως συνήθως οι επιχειρήσεις και οι δουλειές (business as usual, αν προτιμάτε).

Πριν καν καθαριστούν οι πληγείσες περιοχές, πριν καν… φυτευτεί ένα δεντράκι, μία ελίτσα έστω, έρχεται ο κ. Γ. Σουφλιάς και "φυτεύει" 71,6 χιλιόμετρα νέους αυτοκινητόδρομους στην πολύπαθη Αττική και το χιλιοβιασμένο ιερό βουνό του Υμηττού, που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει κηρυχτεί εθνικός δρυμός.

Και μάλιστα έργο με αύξηση του κόστους στο 1,8 από το 1,5 δισ. ευρώ. Και επειγόμενος ο κ. Γ. Σουφλιάς έρχεται να εξασφαλίσει τις συμβάσεις παραχώρησης για 30 χρόνια και τα διόδια στους αναδόχους. Η χαρά του εργολάβου σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που συμβαίνει στην ταλαίπωρη περιοχή.

"Πρόκειται για το σημαντικότερο περιβαλλοντικό έργο της πρωτεύουσας", υποστήριζε χθες ο κ. Γ. Σουφλιάς. Είναι "μια νέα συνειδητή καταστροφή", λέμε όλοι εμείς από τις γύρω περιοχές της Καισαριανής, του Παγκρατίου, του Βύρωνα, του Υμηττού και μέχρι την Ηλιούπολη.

Και επιφυλλασσόμεθα για τις ενέργειες ενός ΥΠΕΧΩΔΕ, μιας κυβέρνησης που δεν έχει καν το απαιτούμενο ηθικό ανάστημα και… κωφεύει πλέον ξεδιάντροπα στην κοινή λογική.

ΣΗΜ.: Ούτε αιθεροβάμονες, ούτε εναντίον της προόδου είμαστε. Πιστεύει όμως κανείς πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη καπιταλιστική χώρα και σε οικονομία της ελεύθερης αγοράς;

Ας πούμε σε μια Γερμανία, σε μια Σουηδία, ή ακόμη και στις… κοντινότερές μας Ισπανία και Πορτογαλία. Αμφιβάλλουμε κατά πόσον τέτοιες ενέργειες, που αποτελούν ύβρη, θα μπορούσαν να υπάρξουν (ακόμη στον χρόνο και στον τόπο στον οποίο επιλέχτηκαν) ακόμη και σε μια χώρα του πρώην… σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v