Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 27 2009

Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο

Ενδιαφέρουσες τεχνικές ενδείξεις αρχίζει να δίνει το Χ.Α. και πιο συγκεκριμένα η βραχυμεσοπρόθεσμη πλέον ανοδική αντίδραση, που ξεκίνησε από τα χαμηλά στις 6 - 9 Μαρτίου.

Ήδη, σημαντικοί δείκτες και τεχνικά στοιχεία φαίνεται να... ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο και σε άλλα ενδεχόμενα για τις αγορές και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεκτιμώντας τη στρεβλή εικόνα ενός "ρηχού" αλλά εξαιρετικά τραπεζοβαρούς χρηματιστηρίου -όπως είναι το ελληνικό- όπου, καλώς ή κακώς, η πορεία των αντιπροσωπευτικών δεικτών εξαρτάται τα μέγιστα από την πορεία της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και των υπόλοιπων του κλάδου, θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε και άλλα σενάρια.

Μία αιρετική -ομολογουμένως- προσέγγιση επιχειρεί ο φίλος Στέφανος θέτοντας για... συζήτηση, παρακολούθηση και διερεύνηση το ενδεχόμενο ακόμη και ενός ιδιόμορφου επιθετικού κύκλου. Προφανώς, λόγω της ταχύτητας των αγορών, της κυκλοφορίας της ρευστότητας και της ανάγκης για δημιουργία υπεραξιών, οι αγορές και το Χ.Α. μπορεί να οδηγούνται σε κάτι που δεν έχει ξαναδιαδραματιστεί στο παρελθόν.

Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μία δεύτερη ματιά σε αυτά που οι... πολέμιοι της τεχνικής ανάλυσης θεωρούν "απλές γραμμές" και "τυχαίες χρονοσειρές", πολύ συχνά όμως αποδεικνύονται εξαιρετικά εργαλεία παρακολούθησης των αγορών. Κατά την εκτίμησή μας, από τα σενάρια "πονηρό" είναι αυτό που κάνει λόγο για "επιθετική αγορά".

Πρώιμες σκέψεις θα πείτε και δεν θα διαφωνήσουμε. Όμως, ας έχουμε και αυτό το σενάριο στα υπόψη μας. Κάποιες ενδείξεις συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης του κύκλου των αγορών και πάντα ανοιχτά στην αμφισβήτηση, στον διάλογο, στην κριτική ή σε ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβάλει στην επενδυτική τακτική μας.

ΣΗΜ.: Για πολλοστή φορά θερμές ευχαριστίες στον Βασίλη (Γεώργα), χαζομπαμπά πλέον, για χάρη της πανέμορφης μικρής του. Υγεία, φίλε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v