Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2009

Παίζουν την... "κολοκυθιά" με το έλλειμμα

Κολοκυθιά με το… έλλειμμα παίζουν οι δύο μονομάχοι, καθώς βαδίζουμε προς την αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

Έλλειμμα… Τιραμόλα χαρακτηρίζουν ειρωνικά, ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι, όλη αυτήν τη διελκυστίνδα η οποία διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες (προφανώς στις πλάτες των κορόιδων και όλων ημών, που είτε με γαλάζιους είτε με βένετους θα συνεχίσουμε να αποτελούμε την κύρια δεξαμενή φορολόγησης και άντλησης εσόδων).

Και δεν έχουν άδικο, με την κυβερνητική παράταξη να έχει το μεγαλύτερο μέρος του άδικου, αφού μόλις λίγες μέρες πριν από την Κυριακή και το ύψος του ελλείμματος "αυξομειώνεται" ανάλογα με την εκτίμηση, την προσέγγιση, τον τρόπο υπολογισμού και εσχάτως εάν και κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να εισπράξει φόρους και πόρους που… εκκρεμούν.

Αναμφίβολα, η Ελενα Λάσκαρη "χτύπησε διάνα" με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, έβγαλε… λαβράκι (*) με την ελαστικοποίηση της εκτίμησης για "εκτίναξη του ελλείμματος στο 8% , εφόσον…", δημιουργώντας νέα δεδομένα στο… παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.

Η ουσία της συνέντευξης είναι η μία όψη του προβλήματος. Γιατί η άλλη αφορά στο αίτημα της κυβέρνησης για απογραφή της κατάστασης των ταμείων μέχρι μεθαύριο.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως αυτή η σπουδή σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει φρέσκα και πραγματικά στοιχεία, προκειμένου να ενημερώσει τους νέους υπουργούς. Κυρίως όμως για να έχουν στοιχεία να αμυνθούν εάν και εφόσον βρεθούν στην πλευρά της αντιπολίτευσης, προφανώς όταν θα αρχίσουν να ανακαλύπτονται μία προς μία οι "μαύρες τρύπες" των ταμείων. Δηλαδή… μαύρο φίδι, που μας έφαγε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προφανώς έχει και αυτή μεγάλο ή μεγαλύτερο (ο καθείς διαλέγει ανάλογα και παίρνει) μερίδιο έπειτα από τόσα χρόνια διακυβέρνησης. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι σε αυτή την ιστορική περίοδο υπόλογος για το εάν το έλλειμμα διογκώθηκε στο 6% ή στο 8%, ή ποιος ξέρει τι θα μας πουν από Δευτέρα. Εάν και εφόσον έρθει η σειρά των "πράσινων" εδώ θα είμαστε και τότε.

(*) «Επαιξε» σε όλα τα ΜΜΕ το θέμα που έβγαλε η καλή συνάδελφος. Από τα πρώτα θέματα στα MEGAλόσχημα δελτία ειδήσεων της Τηλεοπτικής Δημοκρατίας των 20:00. Αναπαραγωγή χωρίς… φειδώ και… αιδώ (θα συμπληρώναμε εμείς), καθώς πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, μετρημένοι 2 το πολύ 3, αναφέρθηκαν στην πηγή. Τι ψάχνουμε θα πείτε… σωστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v