Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2009

Προεκλογική τραπεζική στήριξη από τους ξένους

Μόνο τυχαία και συμπτωματική δεν φαίνεται να είναι η τελευταία έκθεση της JP Morgan για τη Eurobank, που μόνο με την… αποθεωτική στόχευσή της δημιούργησε αίσθηση. Αυτή η κίνηση μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί και στον τελευταίο Εκηβόλο με την εκτίμηση πως δεν θα μπορούσε να είναι μεμονωμένη και επικεντρωμένη στον συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο.

Η θέση που έλαβε η Natixis μπορεί να μην ήταν τόσο υπερθετική, ωστόσο και αυτός ο οίκος προχώρησε σε αναθεώρηση της τιμής-στόχου για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Μάλιστα στην περίπτωση της Εθνικής ανέβασε τον πήχη στα 38 και κάτι ευρώ από τα 31 ευρώ που είχε δώσει παλαιότερα.

Στα 31 ευρώ είχε ανεβάσει τον πήχη πρόσφατα και η Citigroup, άλλος ξένος επενδυτικός οίκος που διατηρεί και μετοχική θέση στο Μ.Κ. του ομίλου.

Όμως, τη σκυτάλη φαίνεται πως παίρνει ακόμη ένας οίκος, αυτήν τη φορά η Goldman Sachs, που προχωρά σε συνολικότερη αναβάθμιση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών σε διόλου ευκαταφρόνητα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, προχωρά σε αύξηση των τιμών-στόχων για την Εθνική Τράπεζα στα 24,7 ευρώ από 20 ευρώ ("neutral"), τη Eurobank στα 10,9 ευρώ από 8,5 ευρώ ("neutral"),¨την Alpha Bank στα 11,7 ευρώ από 9,3 ευρώ ("neutral"), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,5 ευρώ από 4,2 ευρώ ("neutral"), την Τράπεζα Πειραιώς στα 9,2 ευρώ από 6,2 ευρώ ("sell") και τη Marfin Popular Bank στα 2,5 ευρώ από 2,3 ευρώ ("neutral").

Κατά την εκτίμησή μας, αυτές οι ενέργειες των οίκων φαίνεται να διασκεδάζουν τις αρχικές επιφυλάξεις, που είχαν εκφραστεί από μερίδα της αγοράς για τη στάση των ξένων. Φαίνεται όμως να απηχούν και την εκτίμησή τους πως το ΠΑΣΟΚ, εάν και εφόσον εκλεγεί αυτοδύναμο, δεν θα έρθει σε ευρείας μορφής σύγκρουση με το τραπεζικό κατεστημένο, το σύστημα.

Πως, εν πάση περιπτώσει, δεν θα συμβούν δα και… κοσμοϊστορικές αλλαγές ικανές να αμφισβητήσουν τον κυρίαρχο ρόλο των τραπεζών στην εγχώριο αγορά.

Λογικό θα πείτε, αλλά οι "τρεις ψήφοι εμπιστοσύνης" (περί αυτού πρόκειται) σε προεκλογική μάλιστα περίοδο δείχνουν να προκαταλαμβάνουν όσα θα επιχειρήσει να αλλάξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v