Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2009

Τι ποντάρουν οι Γερμανοί στον ΟΤΕ

Χοντραίνει το προεκλογικό παιχνίδι του γερμανικού παράγοντα όσο πλησιάζει η διπλή αναμέτρηση στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Καλά ενημερωμένες πολιτικές πηγές θεωρούν απόλυτα συγχρονισμένη, με τις προεξοφλούμενες εξελίξεις μετά την 4η Οκτωβρίου, την κίνηση των Γερμανών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη σκληρή στάση που φαίνεται να τηρεί η Deutsche Telekom στο θέμα του ΟΤΕ, ενώ στο βάθος φέρεται να υπάρχουν οι παραγγελίες για τα εξοπλιστικά. Και ο φόβος των Γερμανών και των Ευρωπαίων πως η πλάστιγγα των επόμενων παραγγελιών θα κλίνει…υπερατλαντικά.

Επικεντρωνόμαστε -στην παρούσα αναφορά μας- στα του ΟΤΕ, καθώς ο Guido Kerkhoff υπεύθυνος της D.T. για τη ΝΑ. Ευρώπη) απέκλεισε ουσιαστικά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον ΟΤΕ με την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου.

Ο αρμόδιος των Γερμανών τόνισε πως η πλευρά τους "τηρεί τις συμφωνίες της και περιμένει από την Ελλάδα να πράξει το ίδιο" . Υπενθύμισε ότι η D.T. για την είσοδό της στο Μ.Κ. του Οργανισμού δαπάνησε περίπου 3,8 δισ. ευρώ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος αίρεσης για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού >10% του Μ.Κ.

Σημειωτέον πως η Deutsche Telekom ελέγχει το 30% του ΟΤΕ, ενώ η συμμετοχή του Δημοσίου έχει υποχωρήσει στο 20% (έχοντας εισπράξει περίπου1 δισ. ευρώ…).

Εμείς θα επιμείνουμε στο ότι το θέμα που παραμένει ανοιχτό στον Οργανισμό και ενδέχεται να ανακινηθεί την επομένη των εκλογών αφορά κατ' αρχάς στο επιπλέον 10% που θα μπορούσαν να πάρουν και υπό ποιες προϋποθέσεις οι Γερμανοί.

Εκτός κι εάν στην αποστροφή του Kerkhoff πως "για να γίνει πραγματικότητα η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει η νέα κυβέρνηση (σ.σ.: όταν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) να καταβάλει ένα σημαντικό τίμημα που θα πείσει τους Γερμανούς να αποχωρήσουν από την επένδυσή τους".

Εννοώντας πρακτικά πως η είσοδός τους στον ΟΤΕ δεν ήταν ενέργεια αυστηρά περιορισμένη σε επιχειρηματικό πλαίσιο και ότι υπό τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες και προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συζητήσουν πώληση του μεριδίου τους. Και πάλι στο ελληνικό δημόσιο, ή μήπως αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο για κάποιον τρίτο… παίκτη;

Οι διατυπώσεις του Guido Kerkhoff είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και σχολαστικά… ασαφείς σε σημείο που μας κεντρίζουν ακόμη περισσότερο την περιέργεια (αν μη τι άλλο) και το όποιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Κοντολογίς, έχουμε την αίσθηση πως το "πάρτι" στον ΟΤΕ θα έχει πολλά επεισόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v