Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2009

Ας ασχοληθούν και λίγο με το ΧΑ…

Δεν τρέφαμε και πολλές ελπίδες πως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα γινόμασταν σοφότεροι για τις βουλές των δύο μονομάχων σε θέματα χρηματιστηριακά και σε ζητήματα που άπτονται του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς μας.

Εν πάση περιπτώσει, θέλουμε να πιστεύουμε πως θα έρθει η ώρα και αυτών των…λεπτομερειών.

Ωστόσο, εκτιμούμε πως έστω και παρασκηνιακά κάτι έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση(*). Αναφερόμαστε στο αίτημα που έθεσε κυρίως ο ΣΜΕΧΑ στην τομεάρχη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη συμμετοχή ΚΑΙ ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ σε "συμβουλευτικές εργασίες κατά τις μετοχοποιήσεις με δικαίωμα διάθεσης μετοχών σε πελάτες τους στο εξωτερικό".

Σημειωτέον πως τα τελευταία χρόνια(**) οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ απαγορευόταν να διαθέτουν μετοχές σε πελάτες τους στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των μετοχοποιήσεων.

Πρόκειται για διαδικασία όπου παλαιότερα επιτρεπόταν να προωθεί ελληνικές μετοχές σε ξένους, τομέας στον οποίο άλλωστε είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα οποία πήγαν χαμένα όταν τροποποιήθηκε το σχετικό πλαίσιο.

Είναι μία καλή ευκαιρία ΤΩΡΑ να επανεξεταστούν ορισμένα πράγματα, που κατά γενική εκτίμηση οδήγησαν σε παράδοση του Χ.Α. στους ξένους, στον εξοβελισμό των Ελλήνων επαγγελματιών και στη συρρίκνωση της πίτας, αποκλείοντας πολλούς δραστήριους παίκτες.

Είναι επίσης καλή ευκαιρία από τη στιγμή όπου και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου και η Λούκα Κατσέλη βρίσκουν κοινά σημεία επικοινωνίας και ενασχόλησης εδώ και χρόνια με τα της χρηματιστηριακής κοινότητας (η αναρτημένη φωτό είναι από παλαιότερη εκδήλωση για την ελληνική οικονομία, ενώπιον πλήθους Αμερικανών επενδυτών στο ξενοδοχείο Pierre της Νέας Υόρκης, στις 25 και 26 Απριλίου του 199…, βρε, πώς περνάν τα χρόνια).

(*) Η πλειονότητα των μελών του ΣΜΕΧΑ και το σύνολο των ανθρώπων της αγοράς, με τους οποίους μιλάμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσβλέπουν σε μία ενεργότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή και συνδρομή του επόμενου υπουργού Οικονομίας με τα του χρηματιστηρίου. Που σε κάποιον βαθμό θα διορθώσουν μερικά έστω από τα κακώς κείμενα και θα καταστήσουν τον θεσμό ελκυστικότερο και πιο προσιτό σε όλους εμάς τους μικρότερους.

(**) Για να μην παρεξηγούμεθα, το σχετικό μέτρο (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας) είχε…οικουμενικό χρώμα. Θεσπίστηκε από τον Ν. Χριστοδουλάκη και επανεγκρίθηκε από τον Γ. Αλογοσκούφη. Οικουμενικό χρώμα είχαν βέβαια και πολλά ακόμη που αφορούν ΚΑΙ στο Χ.Α. Όπως λόγου χάρη οι αυξημένες σχεδόν… Καισαρικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου ο Γ. Αλογοσκούφης ενίσταται από τη θέση (τότε) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αρμοδιότητες, κυρίως όμως θέματα που αφορούν στις ευθύνες συνολικά και προσωπικά των μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής. Όταν ανέλαβε βέβαια έκανε τη γνωστή αθλητική άσκηση της κυβίστησης (ουσιαστικό εκ του κυβιστώ, ο ακροβατικός ελιγμός που γίνεται με το κεφάλι προς τα κάτω, αλλιώς τούμπα - live-Pedia.gr), ενισχύοντας περισσότερο τις αρμοδιότητες και απαλλάσσοντας εντελώς τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως φυσικά πρόσωπα.

Ας αποδείξουν λοιπόν οι επόμενοι πως εκτός από λόγια μπορούν και να πράξουν τα δέοντα. 

ΦΩΤΟ: Πόσο νεαρότερη η Λούκα Κατσέλη (τότε οικονομική σύμβουλος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου), ο Γιώργος Κατηφόρης, τότε οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, ο… νεανίας Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και ο Μανώλης Βάρσος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v