Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2009

Έρχεται η ώρα των πληβείων…

Η σημερινή αναφορά μας σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να αποδοθεί στις επισημάνσεις φίλων, στην παρότρυνση αρκετών από εσάς να… δούμε το Χ.Α. πέρα από το στενό πλαίσιο των τραπεζών και των 10 - 15 επιλογών των ξένων και των ισχυρών επενδυτικών - επιχειρηματικών κύκλων.

Φθάνοντας αισίως στον όγδοο μήνα της ανόδου, δηλαδή στο ήμισυ του 16μηνου καθοδικού σερί (που ξεκίνησε από τα υψηλά του 2007 μέχρι τα χαμηλά του 2009, στις αρχές Μαρτίου) και όπως εύστοχα παρατηρεί ο και διορατικός αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης, "ένας δείκτης (σ.σ.: ο FTSE-20) με απόδοση μέχρι τώρα της τάξης του 110% και με μεγάλο αριθμών μετοχών της περιφέρειας σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Με μεγαλύτερη εμβάθυνση στο φαινόμενο και από ειδικότερους στα οικονομικά μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη γενική εικόνα της οικονομίας μας. Και όχι μόνο για τον τραπεζογενή τομέα. Αφού το μεγάλο κομμάτι της αγοράς σε ό,τι σχετίζεται με τη συμμετοχικότητα παραμένει… αμέτοχο. Και ταυτόχρονα καταγράφει και μεγάλες ζημίες από την τελευταία του ανάμειξη το 2007.

Η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας απλώς ευελπιστεί οι μετοχές της να φτάσουν στην τιμή κτήσης τους. Αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι μέσα στην ομάδα που καταγράφουν νέα χαμηλά σε αυτό το ανοδικό περιβάλλον" .

Είναι όντως έτσι, τουλάχιστον προσώρας, και ο φίλος Βασίλης (Γεώργας) όμως παρατηρεί πως ο Small Cap 80 φθάνει -σχετικά αθόρυβα- στο κατώφλι των 500 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από τεχνικής πλευράς για τη συνέχεια.

Με κλείσιμο στις 498,8 μονάδες και με υψηλό ημέρας στις 500,85 την Παρασκευή δείχνει έτοιμος να κάνει την έκπληξη. Πρακτικά όλο και περισσότερες μετοχές από αυτή την κατηγορία μαζεύονται μεθοδικά, αυξάνουν τζίρους και με βάση τη διαγραμματική προσέγγισή τους παραπέμπουν σε έντονο ανοδικό κύκλο.

Μετοχές εταιριών όπως Νηρέας, Βιοκαρπέτ, Παρνασσός, Sprider, Χαλκόρ, Κρι Κρι, Lavipharm κ.ά. (από αυτή την ευρύτερη ομάδα εισηγμένων) χρειάζονται απλώς στήριξη των βαριών χαρτιών για να κινηθούν.

Σύμφωνα με τον φίλο Στέφανο (deiktes.com), η μέχρι τώρα πορεία του FTSE-20 αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν ασπαστούμε τη -μέχρι τώρα επιβεβαιούμενη- εκτίμηση πως η 8μηνη άνοδος έχει μία… τελευταία "ουρά".

Για ορισμένους πρόκειται για το πέμπτο (και πιθανότατα) τελευταίο ανοδικό κύμα αυτής της πολύμηνης αντίδρασης. Σύμφωνα με άλλους, δεν έχει και τόση σημασία, από τη στιγμή που θα μπορούσε να αποτελέσει καλή αφορμή για έναν ανοδικό κύκλο των μικρότερων.

Όλα αυτά -και βεβαίως οι δικές σας εκτιμήσεις και ενστάσεις- μένει να φανούν στις αμέσως επόμενες μία - δύο, άντε τρεις, συνεδριάσεις. Εμείς παρακολουθούμε στενότατα τον 80άρη και αρχίζουμε να… ποντάρουμε στο ενδεχόμενο πειστικής ανοδικής διάσπασης.

Το αν ήρθε η ώρα των πληβείων θα το ξέρουμε -το αργότερο- μέχρι την Τετάρτη. Να δούμε όμως από σήμερα εάν υπάρχει κάποιος από αυτήν την κατηγορία που θα μπορέσει να ενδυθεί την πανοπλία του… Σπάρτακου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v