Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2009

Άρχισαν τα... όργανα στο ΕΒΕΑ

Πληθαίνουν οι μετεκλογικές παρεμβάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, ο οποίος επιχειρεί να αναδειχθεί "ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος".

Ενέργειες που απ' ό,τι φαίνεται προκαλούν ήδη τις πρώτες τριβές στους κόλπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στο θέμα αυτό δεν θα είχε νόημα να παρέμβει η στήλη, ωστόσο οι ενστάσεις που εκφράζονται από έναν πιστοποιημένο χρηματοοικονομολόγο του χρηματοοικονομικού χώρου, άνθρωπο και του χρηματιστηρίου, τον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη (μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ) και φέρεται να απηχούν απόψεις παραγόντων του Χ.Α., μας βάζουν στο... παιχνίδι. 

Ο πρόεδρος λοιπόν της Nuntius Χρηματιστηριακής και πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ υποστηρίζει: "Σύμφωνα με τη θέση του ΕΒΕΑ, εγείρονται δύο ζητήματα: το τυπικό και το ουσιαστικό. Το πρώτο αφορά στο ότι το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ".

Κατά την εκτίμησή μας, ενδιαφέρον έχει η συνέχεια, η ουσία για την ευρύτερα εννοούμενη αγορά. Ερωτά λοιπόν ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο οποίος δεν διαφωνεί κατά ανάγκην με τα περισσότερα σημεία του υπομνήματος: "Γιατί δεν αναφέρονται θέματα που αφορούν στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο; Δεν αναφέρονται τρόποι να γίνει η Ελλάδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και απέτυχε να εφαρμόσει (παρότι το είχε διακηρύξει) η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν αναφέρεται στο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα που παραβιάζεται όπως και η βέλτιστη εκτέλεση, δεν αναφέρεται το ζήτημα της συντονισμένης εποπτείας, δηλαδή τραπεζών, χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών, δεν αναφέρεται στο θέμα της μονοπωλιακής κατάστασης στην αγορά των Α/Κ (σ.σ.: στην Ελλάδα απαιτούνται μετοχικά κεφάλαια 9 εκατομμύρια, στην Ευρώπη 125 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα Α/Κ έχουν για όλους τους μεριδιούχους τράπεζες ως θεματοφύλακες), με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και φορολογητέα εισοδήματα υπέρ του Λουξεμβούργου, του Jersey και Guernsey.

Επίσης, δεν αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, η ανάγκη υποβολής δημόσιας πρότασης για τον ΟΤΕ στη ίδια υψηλή τιμή που πήρε το Δημόσιο (27,5 ευρώ έναντι 12 ευρώ σήμερα) για όλους τους μετόχους σύμφωνα με τον νόμο και την ευρωπαϊκή οδηγία, θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, της τήρησης των σινικών τειχών, της αντιπροσώπευσης σε εισηγμένες εταιρίες από ανεξάρτητα πρόσωπα (που εκπροσωπούν θεσμικά τους μετόχους και όχι φίλους, συγγενείς υπουργών), δεν αναφέρεται στο ότι εδόθησαν δώρα προς ισχυρούς ομίλους σε βάρος του Δημοσίου και των φορολογητέων εσόδων".

Δεν αναφέρονται τρόποι αναβάθμισης της φορολογικής δικαιοσύνης με πρόνοια στους μικρομετόχους. Δείτε το κυπριακό αντίστοιχο νομοσχέδιο και το αντίστοιχο κυπριακό προεδρικό διάταγμα για να συγκρίνετε και να αντιληφθήτε μερικά από τα αδικαιολόγητα δώρα υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης προς τους πολύ ισχυρούς του συστήματος σε βάρος του Δημοσίου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.

Το αποσταλέν υπόμνημα αποσιωπά να πάρει θέση για την περίπτωση ταυτόχρονης ανόδου των spreads, επιτοκίων δανεισμού από τις τράπεζες, παρά τις κρατικές ενισχύσεις ρευστότητας και παρά τη μείωσή τους από την ΕΚΤ και διεθνώς, σε βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες και την απουσία επέμβασης της αρμόδιας επιτροπής.

Άλλο θέμα που δεν αναφέρεται στο υπόμνημα είναι ότι η διοίκηση της μονοπωλιακής εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. λόγω κυβερνητικής εύνοιας γίνεται από τις λίγες μεγάλες τράπεζες που έχουν πλέον ελάχιστο ποσοστό μετοχών και έχουν προφανή σύγκρουση συμφερόντων, όπως έχει καταγγελθεί και από προηγούμενο υπουργό.

Θεωρεί επίσης δήλωση εκτός εποχής, μετά τα γεγονότα του τελευταίου έτους όπου αποτράπηκε η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος λόγω των κρατικών ενισχύσεων, να γίνεται πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Επιπλέον, δεν αναφέρεται πρόταση για να διερευνηθεί οριστικά το θέμα που δεν τόλμησαν οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι είχαν γνώση όλων των φακέλων μέσω της διορισθείσας από τους ιδίους Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή το φερόμενο ως έγκλημα του χρηματιστηρίου".

Αυτά υποστηρίζονται από τον κ. Μωραϊτάκη και όσον αφορά στα της χρηματιστηριακής κοινότητας καιρός είναι να ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του χρηματιστηρίου προς όφελος των επενδυτών.

Για να δούμε, καθώς ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ παρατηρεί πως η καθιέρωση συμμετοχικών διαδικασιών που προτείνεται είναι απόλυτα σύμφωνη, αλλά αναρωτιέται γιατί δεν προτάθηκε την προηγούμενη 5ετία όπου ψηφίστηκαν σημαντικότατα ν/σ χωρίς να ερωτηθεί το ΕΒΕΑ, το οποίο είναι θεσμικά ο επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης, για να εκφράσει τις απόψεις του.

Τέτοια ν/σ να θυμηθούμε εκτός των πολλών άλλων πως ήταν το φορολογικό, όπου ψηφίστηκαν επιπλέον φορολογία 10% στη διανομή του μερίσματος για Έλληνες μικρομεσαίους μετόχους και όχι θυγατρικές ξένων (με Έλληνες ή και ξένους μεγαλομετόχους), η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αυστηρότερη από τις ευρωπαϊκές διατάξεις, η κατάργηση εκπροσώπων φορέων στα Δ.Σ. της Ε.Κ. και Ε.Α. με τη μη εφαρμογή του νόμου ποσόστωσης 30% των γυναικών και οι τελευταίοι ανεφάρμοστοι και εικονικοί, όπως αποδείχτηκαν, προϋπολογισμοί και τόσα ακόμα που αφορούσαν στον ευρύτερο χώρο.

Εμείς μεταφέρουμε τις εκτιμήσεις ενός ανθρώπου της αγοράς και περιμένουμε τον αντίλογο με σκοπό τη σύνθεση. Αν είναι, ας βγει κάτι καλό για την αγορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v