Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2009

Να σταματήσουν να κάνουν τους… Κινέζους

Μία μεγάλη… ξέρα και ένας μικρός τοπικός ύφαλος είναι τα πρώτα εμπόδια της νέας κυβέρνησης, που από πολύ νωρίς είναι υποχρεωμένη να δώσει δείγματα γραφής "διαχείρισης κρίσεων". Γι' αυτό άλλωστε ψηφίστηκε ακόμα και από ανθρώπους που παραδοσιακά δεν την ψήφιζαν.

Η… ξέρα φυσικά είναι η απεργία των λιμενεργατών και ο… υφαλάκος όσα επιεικώς ανεπίτρεπτα συνέβησαν με την υπόθεση της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλα συμπαρομαρτούντα. Για τη δεύτερη… δοκιμασία το θέμα το προσεγγίζει ενδελεχώς ο φίλτατος Νίκος Γ. Δρόσος.

Για την πρώτη όμως, και θα επιμείνουμε για ακόμη μία φορά, διαπιστώνονται ήδη οι πρώτες…αρρυθμίες μεταξύ των "πράσινων".

Αποτελεί κοινό μυστικό πως τρικυμία έχει προκαλέσει το ναυάγιο της δίωρης συνάντησης των εκπροσώπων 1.500 εργαζομένων στο πρώτο λιμάνι της χώρας με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που εκφράστηκε στην απόφαση των λιμενεργατών να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι και την Παρασκευή. Επί της ουσίας την ομηρία των επαγγελματιών μέχρι και την Κυριακή.

Όταν η στήλη πρωτοέθιξε το πρόβλημα (από τις 8 Οκτωβρίου με τίτλο… ο ΟΛΠ και η ανάγκη άμεσων αποφάσεων) τα εγκλωβισμένα εμπορευματοκιβώτια ήταν γύρω στις 5.000 και πλέον. Με βάση τα χθεσινοαπογευματινά στοιχεία, προσεγγίζουν αισίως τα 7.000 κομμάτια.

Σημειώναμε όμως πως "…επιμένουμε σήμερα και από αυτό το… μετερίζι, καθώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απειλείται να... ξεφύγει ανεπανόρθωτα εάν δεν ληφθούν… χθες(!) άμεσες αποφάσεις.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την αγορά οι συνθήκες ασφυξίας που έχουν πλέον διαμορφωθεί απαιτούν ρηξικέλευθες κινήσεις. Το πρόβλημα είναι γνωστό, ακόμα και από την προεκλογική περίοδο, στους νέους κυβερνώντες από τη στιγμή που τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η διοίκηση του οργανισμού είχαν ενημερώσει και τον νυν υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Οικονομίας. Μένει να φανεί από… χθες κιόλας ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες της κ. Λούκας Κατσέλη".

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, φαίνεται πως κάπου κάπως πράγματι υπάρχει με κάτι πρόβλημα και τις συνέπειές του τις υφίσταται δραματικά η αγορά.

Το ενδιαφέρον είναι πως όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι έχουν από λίγο δίκιο μέχρι πολύ άδικο ο καθένας τους.

Από τους πρώην, τους νυν, φυσικά τους λιμενεργάτες που ακόμα αδιαφορούν (επί της ουσίας) για τις επιπτώσεις που προκαλούνται σε χιλιάδες επαγγελματίες της (ρημάδας) πραγματικής οικονομίας (sic) βεβαίως και την ελάσσονα αντιπολίτευση* να κάνουμε δημόσια λιμενική πολιτική, σύντροφέ μου Παναγιώτη Λαφαζάνη (αλλά με δημόσιο χρέος πάνω από το ΑΕΠ), μέχρι τους νυν κυβερνώντες. Κι αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό πως το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα είχε-προεκλογικά- δύο διαφορετικές γραμμές προσέγγισης:

Η μία πραγματιστική, ρεαλιστική (κατά την εκτίμησή μας, πάντα) που άπτονταν της ουσίας του θέματος (σ.σ.: ουσιαστικά πρόκειται για διακρατική συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο τον Κινέζο και όχι τον… Μαλτέζο) που εκφραζόταν κυρίως από την ομάδα του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η άλλη που έδινε το δικαίωμα στην ΟΜΥΛΕ να λέει χθες πως "εμείς δεν ζητάμε την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που μ α ς είχατε υποσχεθεί προεκλογικά αλλά το πάγωμα", να αφήνει την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, αλλά "να συνεχίζουμε την απεργιακή μας κινητοποίηση" και εκφραζόταν κυρίως από την πλευρά της κ. Κατσέλη.

Προφανώς, οι συνδικαλιστές για να επικαλούνται όσα αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες έχουν τα… πατήματά τους και γι' αυτό εμφανίζονται με αυτόν τον αέρα. Σε "ριζική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ΟΛΠ - Cosco προτίθεται να επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που εκλεγεί" αναφερόταν από την 1η/10 ο Δημήτρης Καρύδης (γραμματέας -τότε- του τομέα Εμπορικής Ναυτιλιίας κ.λπ.), διευκρινίζοντας σε συνέντευξή του (στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου) πως το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο και θα φθάσει στον πυρήνα και στη φιλοσοφία του νόμου της παραχώρησης.

Και αφήνουμε τελευταίους τους πολύπαθους εμπόρους, επαγγελματίες που έχουν από ελάχιστο άδικο μέχρι όλα τα δίκια του κόσμου. Και περιμένουν στωικά -για ακόμη μία φορά- με την πλάτη στον τοίχο.

(*) σ.σ.: Επιπρόσθετα, ένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προνόησε να… ενημερώσει την Κομισιόν για τις περίφημες φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν προς τους Κινέζους και η Επιτροπή εξετάζει σχετικά το… ζήτημα (δες σχετικό θέμα: Κομισιόν: Εξετάζει τις φοροελαφρύνσεις για Cosco της 8ης Οκτωβρίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v