Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2009

Οι βολές των ξένων και το εύκολο "μαύρο πρόβατο"

Διαβάζοντας κάποιος τις τελευταίες ημέρες όσα γράφουν κυρίως τα αμερικανικά ΜΜΕ για την οικονομική -αλλά και την εν γένει- κατάσταση της Ελλάδας καταλαβαίνει πως κάτι πιο σύνθετο και μεγαλύτερο από το μέγεθος της χώρας ή του ΑΕΠ της παίζεται τούτες τις ημέρες.

Όταν ακόμη και το συνήθως συντηρητικό, φειδωλό σε… συναισθήματα και… τόνους www.marketwatch.com αφιερώνει δύο συνεχόμενες ημέρες τα "πρωτοσέλιδά του" (7-8/12) στην κατάντια της Ελλάδας -της οικονομίας μας- για να βάλει διακριτά κατά της προοπτικής συνοχής της Γηραιάς Ηπείρου (αναφέρεται στο ευρώ και στο ΕΝΣ στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η αγγλική λίρα), τότε το θέμα δεν είναι κυρίως η χώρα, αλλά ο εν δυνάμει ρόλος απορρύθμισης που βλέπουν αρκετοί Αμερικανοί.

Αλλά και στην Ευρώπη στρώνουν το έδαφος για… σενάρια πτώχευσης κρατών, με τον επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Τζόζεφ Άκερμαν να φέρεται πως έχει αποκαλέσει την Ελλάδα "βόμβα που απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη".

"Υπάρχουν μερικές ωρολογιακές βόμβες, που ενδέχεται να σκάσουν" φέρεται να έχει πει ο ισχυρός άνδρας της Φρανκφούρτης σε πρόσφατη σύνοδο για την οικονομία που είχε συγκαλέσει η κ. Άνκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ψηφίδες διάσπαρτες, που αρχίζουν να σχηματοποιούνται. Μετά μάλιστα την υπογραφή της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, όπου γίνεται διακριτά αναφορά στο ενδεχόμενο σχηματισμού "υποένωσης" των οικονομικά ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης, η αναφορά του Άκερμαν για… μερικές ωρολογιακές βόμβες που ενδέχεται να σκάσουν "φωτογραφίζει" τουλάχιστον άλλες 2 - 4 χώρες.

Το ατύχημα με την Ελλάδα είναι πως όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει απλόχερα αίτια και αφορμές στους ξένους, κυρίως στους Γερμανούς, να βάλλουν με τόσο μένος εναντίον της σε αυτήν την ιστορική συγκυρία.

Δεν είναι όμως η Ελλάδα (η οικονομία της), φοβούμεθα, παρά το ευκολότερο "μαύρο πρόβατο" προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων (σ.σ. δεν νομίζω πως οι Γερμανοί θα ήταν τόσο αυστηροί με τους γείτονές τους Πολωνούς).

Ενδεχομένως ο "αποδιοπομπαίος τράγος" (ή ένα από τα ατίθασα αγριοκάτσικα των καταραμένων Βαλκανίων, τα οποία οι επίγονοι του Βίσμαρκ φρόντισαν να διαλύσουν) ή ακόμη ο εύκολος… σάκος του μποξ και για τους κερδοσκόπους, που αποκομίζουν εύκολο χρήμα εδώ και 1 - 2 μήνες από το "παιχνίδι τους με την Ελλάδα".

Όμως, δεν μπορεί να είναι ασύμπτωτες πολλές ψηφίδες που φέρνουν τους Αμερικανούς (και τους Άγγλους, δηλαδή τον WASP άξονα) ευθέως κατά της ηπειρωτικής Ευρώπης, του ευρώ με αφορμή την Ελλάδα.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως οι Αμερικανοί θα διευκολύνονταν από περαιτέρω διολίσθηση του νομίσματός τους ακόμη και στο 1,6 ή 1,7 ευρώ. Όπως η εμμονή των Γερμανών (αφού φρόντισαν να κλείσουν το ιστορικό μέτωπο που είχαν με τους Γάλλους) που οραματίζονται εδώ και χρόνια την Ευρώπη των δύο ή τριών ταχυτήτων και της επέκτασής τους προς τα ανατολικά.

Πράγματι, περίεργοι καιροί και πονηροί συνάμα.

Με το ελληνικό πολιτικό σύστημα, φοβούμεθα, ανήμπορο να σηκώσει το βάρος τέτοιας ευθύνης και έντονης πίεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v