Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2009

Περί οίκων αξιολόγησης και χρέους...

Ανένδοτο αγώνα στους οίκους αξιολόγησης κηρύσσει η ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας να αξιοποιήσει το κλίμα δυσφορίας, που διαμορφώνεται εναντίον τους σε ΕΕ και Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, δήλωσε ότι οι εταιρείες αξιολόγησης (για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται εδώ και καιρό) λειτουργούν σε καθεστώς ασυδοσίας, καθώς δεν λογοδοτούν σε κανέναν.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση προσβλέπει σε παρέμβαση Θαπατέρο στην διάρκεια της ισπανικής προεδρίας αλλά και σε πιθανολογούμενη αναθεώρηση-χαλάρωση των κανόνων από την πλευρά της ΕΚΤ.

Από αυτή την άποψη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρίσκουμε την προσέγγιση του οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου, ο οποίος σε μία εκτενέστατη ανάλυση του καταπιάνεται με τον…γόρδιο δεσμό του χρέους.

Κλείνοντας να υπερθεματίσουμε της προσπάθειας, που καταβάλλεται -επιτέλους- από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, πως ο Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη υπενθύμισε την κριτική που είχε ασκήσει στους οίκους αξιολόγησης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Για την ιστορία ο γάλλο πρόεδρος είχε αναφέρει, ότι "οι οίκοι αυτοί αξιολογούσαν με τρία Α τράπεζες, που κατέρρευσαν την επομένη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v