Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2009

Αξιολογήσεις... άξιες λόγου

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τους οίκους αξιολόγησης, για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Μία σημαντική παράμετρο υπενθυμίζει ο Δημήτρης Κοντογιάννης (από τη στήλη του Στρατηγικός Επενδυτής - Ελευθεροτυπία της 15/12) πως το «κλειδί» δεν είναι τόσο η Moody’s όσο η S&P - με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αυτό γιατί η Moody’s έχει χαρακτηρίσει αρνητικές τις προοπτικές της χώρας, κατά συνέπεια θα ήταν έκπληξη αν δεν μας υποβάθμιζε.  Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη αν μας υποβάθμιζε την ίδια ώρα που κλιμάκιό της επισκέπτεται τη χώρα για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους κι ενώ εκκρεμούσε το πακέτο μέτρων που θα ανακοίνωνε χθες ο πρωθυπουργός.

Το σημαντικό -κατά τον Στρατηγικό Επενδυτή- είναι πως η Moody’s τοποθετεί τη χώρα δύο βαθμίδες πιο πάνω από τη Fitch και μία από την S&P. Επομένως, η Moody’s θα έπρεπε να μας υποβαθμίσει δύο βαθμίδες και να μας βάλει εκ νέου στον προθάλαμο για υποβάθμιση, για να «ισοφαρίσει» τη Fitch.

Αν και τίποτε δεν είναι αδύνατον, δεν θα δίναμε μεγάλες πιθανότητες σε κάτι τέτοιο, παρά μόνο εάν ο Γ.Α. Παπανδρέου απογοήτευε χθες τις αγορές (*). Κατά την ταπεινή άποψη του συναδέλφου, το κλειδί είναι η S&P που θεωρείται π ι ο αξιόπιστη και μας έχει μόλις μία βαθμίδα πάνω από τη Fitch. Και στον προθάλαμο για υποβάθμιση.

ΣΗΜ. (*) Το πρώτο δείγμα γραφής της… αγοράς αποτυπώνεται στη μέχρι τις 2.171 μονάδες υποχώρηση του Γενικού Δείκτη και στις 1.106,8 μονάδες για τον FTSE 20. Σίγουρα όχι το καλύτερο δυνατό, αλλά αναμφίβολα ούτε και… καταστροφολογικό. Να δούμε βέβαια τα επόμενα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v