Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2010

Γερμανικές πιέσεις και το… δίλημμα Λ. Παπαδήμου

Τροφή σε σενάρια και συζητήσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής του Λουκά Παπαδήμου στην Αθήνα δίνει χθεσινό δημοσίευμα της "Daily Rheinischeer", καθώς και η αναπαραγωγή που γίνεται τις τελευταίες ώρες από άλλα γερμανικά ΜΜΕ και οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι από στελέχη του περιβάλλοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Η θητεία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ λήγει το καλοκαίρι, η ελληνική κυβέρνηση θα καλόβλεπε την έλευση του πρώην διοικητή της ΤτΕ και σε κάθε περίπτωση θα προτιμούσε έναν Έλληνα από έναν Γερμανό ή Γάλλο τοποτηρητή του άξονα Βερολίνου - Παρισιού στην Αθήνα.

Η "Ελευθεροτυπία" (σε ρεπορτάζ του Χρήστου Ζιώτη) αναφέρει πως "έρχεται ο Παπαδήμος…", ο οποίος κατ' απαίτηση των Γερμανών εμφανίζεται να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ε.Ε. - Ελλάδας.

Πράγματι, ο Λ. Παπαδήμος είναι ίσως από τους 2 - 3 Έλληνες που εμπιστεύονται οι Γερμανοί και προσωπικά η πρωθυπουργός Ά. Μέρκελ και θα ήθελε να τον είχε στην ελληνική πρωτεύουσα.

Δεδομένος ο κυρίαρχος ρόλος του Βερολίνου στο όποιο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, η συνεισφορά του (πολιτική - οικονομική), εύλογο το ενδιαφέρον του για μια οικονομική ανάσα (λόγω της υψηλής έκθεσης των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα).

Και συγκεκριμένα τα ανταλλάγματα που έχει υποβάλει προς την ελληνική πλευρά: ΟΤΕ (ασυζητητί ανανέωση θητείας Π. Βουρλούμη, μετά την υλοποίηση της εθελουσίας εξόδου, αγορά επιπλέον 10% όσο φθηνότερα γίνεται με ενδεχόμενη δημόσια πρόταση), οπλικά, ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ανανέωση σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος κ.ά.

Γεύση της λογικής του πάρε-δώσε και των ανταλλαγμάτων μας δίνει από το σημερινό Εγερτήριό του ο Νίκος Γ. Δρόσος.

Για να επανέλθουμε, όμως, στα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, το… μπαλάκι γνωρίζουμε πως είναι στα χέρια του ίδιου του Λουκά Παπαδήμου. Έχοντας την αρνητική γνώμη της Ολλανδής συζύγου του Σάνα, δεχόμενος αρκετές δελεαστικές προτάσεις για να αναλάβει πολύ πιο "εύκολες" και φιλικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και συμβούλια, θα διακινδυνεύσει πολλά εάν τελικά κάνει το χατίρι των Γερμανών.

Οι Γερμανοί (ξανά)ρχονται και όποιος οριστεί ως τοποτηρητής τους στην Αθήνα θα έχει πολύ δύσκολο, δυσάρεστο και προπάντων αντιλαϊκό έργο. Τηρουμένων των ιστορικών, κοινωνικών και λοιπών αναλογιών στην Αθήνα τοποτηρητής του Βερολίνου έχει να τοποθετηθεί (ευθέως) από την εποχή του Δευτέρου Μεγάλου Πολέμου, τότε που διόριζαν τους κάθε λογής… Κουίσλιγκ.

Δύσκολες και πονηρές οι στιγμές, οι εποχές που έρχονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v