Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2010

Coca Cola 3E: Πηγαίνει και με την κρίση...

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσαν σε όσους παρακολουθούν παραδοσιακά τον όμιλο τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Ελαφρά μείωση στις πωλήσεις, ενίσχυση των συγκρίσιμων καθαρών κερδών και ταμειακές ροές στα 65 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εύλογα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δώρος Κωνσταντίνου αισθάνεται δικαιωμένος για την πολιτική που ακολουθείται και αποφέρει έσοδα στην εταιρία, στους βασικούς μετόχους-επιχειρηματίες και σε όσους θεσμικούς ή ιδιώτες επενδυτές προτιμούν την εισηγμένη.

Δικαιωμένοι βεβαίως εκ του (χρηματιστηριακού) αποτελέσματος, με την τιμή της μετοχής να υπολείπεται μόλις κατά 4,4% σε διάστημα 30 ημερών, αλλά να αποδίδει θετικά σε ποσοστό 24,2% τους τελευταίους 3 μήνες και 66,6% τις τελευταίες 52 εβδομάδες και στα 11,70 ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο FΤ 20 υπολείπεται κατά 14,5% από τις 971 μονάδες, με τις τράπεζες να "πληρώνουν" το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της CCH, κάποια από τα κλειδιά της πορείας της εισηγμένης είναι "τα οφέλη από την εφαρμογή των προγραμμάτων μείωσης κόστους(*)" αλλά και "η θετική επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις χώρες όπου δραστηριοποιείται", ενώ θεωρεί "ενθαρρυντικά κάποια πρώιμα σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης σε σημαντικές χώρες, κυρίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές μας".

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν επιφυλακτικοί δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο είναι, λόγω εποχικότητας, ένα από τα λ ι γ ό τ ε ρ ο σημαντικά τρίμηνα για τη δραστηριότητά τους και οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να ε π ι δ ε ι ν ώ ν ο ν τ α ι σ ε κάποιες χώρες.

Η περίπτωση της CCH είναι ενδεικτική (σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο) μιας ολιγομελούς ομάδας μετοχών όχι μόνο από τον 20άρη και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά από ένα ευρύτερο φάσμα του… ταμπλό. Εταιρίες και μετοχές που αργά αλλά σταθερά αρχίζουν να ξεχωρίζουν, να αντιστέκονται, με επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους που το πολεμούν. Και συνεχίζουν… για τα ομολογουμένως δυσκολότερα χρόνια που έρχονται.

(*) Συνήθως η μείωση λειτουργικού κόστους παραπέμπει καταρχήν σε απολύσεις αλλά και περιστολή εξόδων σε άλλες δραστηριότητες λειτουργίας. Η στήλη έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές και στα προγράμματα "επιστροφής κεφαλαίου" (τόσο της CCH όσο και της ομιλικής Frigoglass), σε γενναιόδωρα προγράμματα stock options (συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου) και εν γένει σε πολιτικές που ξένισαν τους μικροεπενδυτές ή τον γράφοντα.

Όμως, πέραν των όσων ενστάσεων έχουν εκφραστεί κατά καιρούς, υπάρχει και η πλευρά της επιχειρηματικότητας, της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς όπως αποτυπώνεται στο... ταμπλό.

Και από χρηματιστηριακή προσέγγιση οι αποδόσεις είναι που μετρούν για τον μέτοχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v