Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2010

Μπλέχτηκαν οι γραμμές του ΟΤΕ...

Δεν έχει τελειωμό η απαξίωση του ΟΤΕ, που απ' ό,τι φαίνεται δεν περιορίζεται σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Στα 6,5 ευρώ έχει υποχωρήσει η τιμή της μετοχής, στα 3,185 δισ. ευρώ έχει συρρικνωθεί η αποτίμηση του Οργανισμού.

Στην αγορά πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται για την πραγματική μετοχική θέση της Deutsche Telekom (το ποσοστό του Δημοσίου παραμένει στο 20%), για συζητήσεις μεταξύ Δημοσίου και βασικού μετόχου, για "κομψούς εκβιασμούς" του Βερολίνου προς την ελληνική κυβέρνηση… να τελειώνει το θέμα της εκχώρησης και του υπόλοιπου μεριδίου.

Ό,τι κι αν είναι βάσιμο ή όχι, η ουσία είναι πως ο Οργανισμός απαξιώνεται μεθοδικά σε πολλαπλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την eZMarket, "ο πανίσχυρος μέχρι πρότινος -και λόγω της λειτουργίας του σε μονοπωλιακό περιβάλλον- Οργανισμός βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή της επιχειρηματικής του πορείας. Σύμφωνα με στοιχεία οικονομικών οίκων, ο ΟΤΕ (και όχι μόνο αυτός, βέβαια…) αντιμετωπίζει σοβαρότατες δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση χρεών ύψους 2,2 δισ. ευρώ με έτος ωρίμανσης το 2011, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ λήγουν τον Φεβρουάριο, ενώ οι τρέχουσες πηγές ρευστότητας καλύπτουν το 70%".

Η ομάδα ανάλυσης εδώ και καιρό σημείωνε πως "στη μετοχή του ΟΤΕ συνεχίζεται η δημιουργία ενός σχηματισμού συμμετρικού τριγώνου διάρκειας 10 μηνών. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο σχηματισμός αυτός θα λυθεί καθοδικά με την τιμή να υποχωρεί μέχρι το επίπεδο των 7 ευρώ, όπου και αναμένεται να ανακοπεί η καθοδική του πορεία".

Σε νέα ιστορικά χαμηλά πλέον ο τίτλος "αγωνίζεται" να απεμπλακεί, να αντιδράσει -έστω τεχνικά-, με το διάγραμμα να παραμένει απογοητευτικότατο.

Στην πορεία της μετοχής αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό η πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει η ελληνική οικονομία και προφανώς δεν περιορίζεται μόνο στον Οργανισμό. Δυστυχώς σε αυτήν τη συγκυρία συμβαίνουν και τα όσα (επιεικώς) ευτράπελα παρατηρούνται εδώ και καιρό.

Ενδεικτικά δε τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τη… σιγή τηλεφώνου που επικρατούσε για πέντε ημέρες στο τηλέφωνο της οικίας του πρωθυπουργού*.

Χαρακτηριστικά του προσκηνίου, κυρίως όμως του παρασκηνίου, τα όσα αναφέρει σήμερα η φίλτατη Αριστέα Μπουγάτσου (στην "Ελευθεροτυπία") για το… χέρι του ΟΤΕ που τάπωσε το τηλέφωνο στο Καστρί. Σημεία των καιρών θα πείτε, κρίμα βεβαίως.

*Καλώς ή κακώς, μετά και το τελευταίο κρούσμα φαίνεται να ενισχύονται οι επιφυλάξεις όσων είναι αντίθετοι με την ολοκληρωτική παράδοση - εκχώρηση του ΟΤΕ σε ξένους, επικαλούμενοι και εθνικούς λόγους… Σε περιόδους πολύ "πονηρές" και για τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v