Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2010

Οικονομία: «Βουτιά» παντού…

Σε συνέχεια της χθεσινής αναφοράς της στήλης, των απόψεων φίλων αλλά και αρκετών τηλεφωνημάτων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και… παρεμβάσεων αναγνωστών, συνεχίζουμε.

Καθώς τα… μεγέθη και οι… αριθμοί προσωπικά δεν μας πείθουν απόλυτα πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Διαβάζουμε λοιπόν και αντιλαμβανόμεθα βεβαίως πως η ύφεση επιδεινώνεται, ο πληθωρισμός ανεβαίνει στα ύψη και παγιώνεται το φαινόμενο του… στασιμοπληθωρισμού, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή.

Μετράμε λοιπόν ύφεση (-2,5%), εξαγωγές (-0,5%), εισαγωγές (-6,6%), επενδύσεις (-14,6%), οικοδομή (-35,0%) και βιομηχανική παραγωγή (-5,1%). Εμφανής η επέκταση της ύφεσης και των συνεπειών της σε όλα τα μέτωπα.

Η πραγματική οικονομία χειροτερεύει, η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των φόρων.

Και από ό,τι βλέπουμε η κατανάλωση κάνει επικίνδυνη «βουτιά», οι εισηγμένες στενάζουν από τη… μερική στάση πληρωμών του Δημοσίου, η δε κυβέρνηση ετοιμάζει νέες αυξήσεις-«φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο.

Το κράτος, ο κύριος υπαίτιος της πληθωριστικής έκρηξης, μετά την επιβολή αλλεπάλληλων φόρων, επιβαρύνσεων, εμμένει στην τακτική των περιοριστικών μέτρων στο ευρύ τμήμα του πληθυσμού, της κατανάλωσης τη στιγμή που ούτε ένα -μα ούτε ένα- μέτρο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επένδυσης(*), των διαρθρωτικών αλλαγών δεν υλοποιείται.

Μεταφέρουμε αυτούσιο μήνυμα φίλου της στήλης για να μην ξεχνιόμαστε…

Στο διάγγελμά του για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει:
"...Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά.

Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι..."

Αντιγράφω σχόλιο αναγνώστη της "Ναυτεμπορικής" επί του διαγγέλματος:

"Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Γ. Παπανδρέου ότι και ο Οδυσσέας ήξερε τον δρόμο για την Ιθάκη, αλλά του πήρε 10 χρόνια για να φτάσει. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, οι άλλοι πέθαναν στη διαδρομή."



(*) Η μόνη επένδυση που προχώρησε, και μάλιστα ταχύτατα (στα χαρτιά ακόμη, βέβαια), είναι αυτή του Αστακού με τους Άραβες. Όμως πρόκειται για ειδικού χαρακτήρα σχέδιο, με πολλές συνιστώσες που θα εκτεθούν στην ώρα τους. Γιατί το όλο πρόγραμμα εμπλέκει και αφορά κάποια στελέχη και μεγαλόσχημους της νέας «πράσινης» διακυβέρνησης. Στην ώρα τους όμως…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v