Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2010

Έργα και ημέρες μαθητευόμενων... μάγων

Παγώνουν οι επιστροφές ΦΠΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η απόφαση επεκτείνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου την ισχύ προηγούμενης απόφασης με την οποία προβλεπόταν πως δεν θα γίνεται καμία επιστροφή ΦΠΑ χωρίς προσωρινό ή τακτικό έλεγχο έως τις 31 Μαΐου.

Αυτήν την πρωτοφανή απόφαση διαβάζουμε (σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη) ότι λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου "να διατηρεί κοντά στους στόχους τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία θα παρουσιάζουν υστέρηση περίπου 800 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι επιστροφές φόρου".

Καινοφανείς ενέργειες στη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" επειδή οι καθ' ύλην αρμόδιοι είναι ανίκανοι να συγκεντρώσουν τον ΦΠΑ, να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, να βάλουν ένα μέτρο στην ασυδοσία.

Ακόμη μία ενέργεια στις τόσες που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες σε βάρος της αγοράς, των επιχειρήσεων σε σημείο που να διερωτάσαι τι στο… καλό θα μείνει όρθιο στο τέλος.

Έκτακτες εισφορές, που τείνουν να αποκτήσουν χαρακτήρα τακτικού χαρατσιού, αλλεπάλληλες περικοπές τη στιγμή που οι καταναλωτές δοκιμάζονται από τη φούσκα των τιμών, αντιαναπτυξιακά μέτρα και επιχειρηματοκτόνες ρυθμίσεις που πέφτουν σαν το… χαλάζι.

Το άλλο… ανέκδοτο για την ανάπτυξη το έχουμε ξεχάσει ούτως ή άλλως προ πολλού. Αλλά το να μην έχουν τελειωμό οι ενέργειες "μαθητευόμενων μάγων" στην καμπούρα της πραγματικής οικονομίας επειδή οι καθ' ύλην αρμόδιοι επτά μήνες είναι αδαείς, ανίκανοι, "λίγοι", άσχετοι για να εφαρμόσουν τα αυτονόητα, τι να πει κανείς...

Η τελευταία… ρηξικέλευθη ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύει πιο επώδυνα αυτήν τη φορά τη… γύμνια τους και τον κίνδυνο που γνωρίζουν η πραγματική οικονομία, η εργασία, η ασφάλιση, η καθημερινότητα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v