Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 4 2010

Τα αιολικά πάρκα και ο… ασκός του Αιόλου

Με επιστολή τους Έλληνες επιχειρηματίες αιολικών πάρκων προειδοποιούν για τον κίνδυνο ξένων "εισβολών" στα νησιά μας.

Με αυτόν τον… υπότιτλο υποστηρίζει το περιοδικό "Επίκαιρα" (τεύχος 30 ) πώς… η Τίνα Μπιρμπίλη αφήνει εκτεθειμένες ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου.

Σε σχετικό θέμα (της Άννας Δόλλαρη) εκπρόσωποι επτά εταιριών του κλάδου εκφράζουν προς την υπουργό ΠΕΚΑ (με κοινοποίηση και προς τον πρωθυπουργό) την "άποψ'η τους πως η διαγωνιστική διαδικασία που προτείνεται στο νομοσχέδιο εγκυμονεί τον κίνδυνο το ελληνικό δημόσιο να βρεθεί στη δύσκολη θέση να αναζητά τρόπους να απορρίψει για εθνικούς λόγους συμφερότερη οικονομική πρόταση αλλοδαπού επιχειρηματικού ομίλου για θαλάσσιο πάρκο σε ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή (λ.χ. Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Κάσος, Αλεξανδρούπολη)".

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι επιχειρηματίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο προωθείται το νέο ν/σ και πολύ πιθανόν επικαλούνται ακόμη και…εθνικούς λόγους για να ακυρώσουν έναν διαγωνισμό, που δεν διευκολύνει τα οικονομικά συμφέροντά τους. Οι ίδιοι έχουν αναφερθεί επανειλημμένα σε ελλιπή ενημέρωση, σε αυθαίρετες κινήσεις της υπουργού, για αντιαναπτυξιακό ν/σ, σε…, σε…

Όμως, όταν εκπρόσωποι επτά επιχειρηματικών ομίλων εκφράζουν τη διαφορετική άποψή τους, θα πρέπει -κατά την εκτίμησή μας- να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ακόμη και εάν δεχθούμε πως λειτουργούν απόλυτα ιδιοτελώς και με γνώμονα μόνο το συμφέρον των επιχειρήσεών τους, επικαλούμενοι… ακόμη και εθνικούς λόγους.

Επί της ουσίας, το θέμα είναι πως ούτε η πολυδιαφημισμένη… πράσινη ανάπτυξη, η…αειφόρος ανάπτυξη, η αξιοποίηση της… αιολικής ενέργειας προχωρούν, παρότι έχουν παρέλθει επτά μήνες από την αλλαγή πολιτικής φρουράς.

ΣΗΜ.: Για την ιστορία, οι επτά υπογράφοντες είναι: Γ. Φειδάκης (RF Energy), Ε. Μαραγκουδάκης (Τέρνα Ενεργειακή), Κ. Φιλιππίδης (ΕΝΤΕΚΑ), Σπ. Παπαδημητρίου (JASPER), Μ. Τζαβάρας (Venergia), Αντ. Γερασίμου (ΙΤΑ) και Α. Καραδήμας (ΚΥΩΝ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v