Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2010

Η τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες…

"Είναι η στιγμή να κάνετε μεγάλες κινήσεις για το μέλλον", τόνισε προς τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η Πολιτεία, συμπλήρωσε, έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, πρόσφατα αύξησε το σκέλος των εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται "το σκέλος αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω".

Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει "τον εαυτό του" και μαζί να συμπορευτούν με στόχο την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάκαμψης.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου διαβάζουμε και έπειτα από καιρό συμφωνούμε με τον αρμόδιο υπουργό για το σύνολο της παρέμβασής του. Κατά την εκτίμησή μας, η κυβέρνηση έχει λάβει τα μηνύματα από την αγορά, τους επιχειρηματίες και τους φορείς με τους οποίους συνομιλεί. Γνωρίζει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι στο… μη παρέκει, στο… και πέντε.

Γνωρίζει πολύ καλά πως το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργεί πλέον, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει με λογικούς όρους την παραγωγή, τους επιχειρηματίες, τις εταιρίες.

Γι' αυτό, και με αφορμή τη βούληση της ΕΚΤ, γνωρίζουν πως δίνεται μία τελευταία ευκαιρία να αναδιαρθρωθεί (με το μικρότερο εφικτό κόστος…) το τραπεζικό σύστημα, να υποχρεωθούν οι ιδιώτες βασικοί μέτοχοι να προχωρήσουν στα αυτονόητα. Προκειμένου να μη… βουλιάξει για πάντα αυτός ο τόπος.

ΣΗΜ. Για μία εβδομάδα η στήλη θα κάνει χρήση της καλοκαιρινής άδειάς της.

Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα -πρώτα ο Θεός- τα ξαναλέμε από τούτο εδώ το "γερό μετερίζι".

Να είστε καλά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v