Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 23 2010

...Και όμως κυκλοφορούν ελεύθεροι!

Συμπτώσεις κι αυτές… Τη στιγμή που η κυβέρνηση θεσμοθετεί την κατεδάφιση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία κατοχυρώθηκαν σε βάθος γενεών, φροντίζει να φέρει στην επικαιρότητα τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., με τα «δομημένα ομόλογα».

Κίνηση αντιπερισπασμού, πολιτικά αυτονόητη και χρονικά επιβεβλημένη, αφού οι δύο μονομάχοι «παίζουν» με την επικοινωνία, τις εντυπώσεις και τη λογική συμψηφισμού.

Βεβαίως και πράττει καλά η κυβέρνηση και θυμάται έστω και τώρα τις ταχυδακτυλουργίες των προηγουμένων και όσων καταχράστηκαν τα διαθέσιμα των ταμείων, τις εισφορές χρόνων των εργαζομένων από τους οποίους οι νυν κυβερνώντες ζητούν… τα ρέστα.

Όμως, θα έπρεπε η… σοσιαλιστική κυβέρνηση να θυμηθεί το διαχρονικό κατακρεούργημα των Ταμείων, την αρπαγή των αποθεματικών τους, την καταλήστευση των εισφορών για τουλάχιστον δύο 10ετίες.

Η Ν.Δ. μπορεί με το σκάνδαλο των ομολόγων να άνοιξε τον… ασκό για να διοχετευτούν και θεσμοθετημένα οι εισφορές (ο… ιδρώτας, αν το προτιμάτε πιο λαϊκά) χιλιάδων εργαζομένων στις υπεράκτιες των ημετέρων, που κρύβονταν πίσω από τις off shore.

Και το ερώτημα εύλογο και προς κάθε κατεύθυνση… Θα κινδύνευαν άραγε σήμερα τα Ταμεία και θα καλούνταν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα αν η διαχείριση των αποθεματικών ήταν χρηστή, συνετή και εάν ελέγχονταν όλα αυτά τα χρόνια;

Επί ημερών και πράσινων και βένετων, βεβαίως. Σίγουρα όχι στον βαθμό που καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε δυσανάλογα την κρίση και τις συνέπειές της.

Και αν δύσκολα μπορεί πια να επιρριφθούν (και να στοιχειοθετηθούν) κατηγορίες σε όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις, μπορεί να συμβεί με τους πρωτεργάτες του αποδεδειγμένου σκανδάλου των ομολόγων.

Γιατί ο κόσμος και γνωρίζει και συνειδητοποιεί πως πληρώνει δυσανάλογα το μερίδιο που (δεν) του αναλογεί. Την ίδια στιγμή που οι πρωτεργάτες κυκλοφορούν ελεύθεροι και… υποδύονται τους κήνσορες της κάθαρσης και τους τιμητές του συστήματος.

Αλλά κατά τα φαινόμενα και αυτή η κίνηση (της κυβέρνησης) γίνεται όχι για λόγους ουσίας, αλλά συμψηφιστικά, αντισταθμιστικά για να αποσείσει μέρος έστω των δικών της ευθυνών, να μεταφέρει το… παιχνίδι στο γήπεδο του αντιπάλου, που αρέσκονται να λένε και οι ειδικοί της τηλε-δημοκρατίας των 20:00.

Να μαθαίνουν όμως οι νεότεροι αυτά που ενθυμούνται οι παλιότεροι από το «στημένο παιχνίδι» της Λεωφόρου μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, που είχε τη γνωστή κατάληξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v