Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2010

Ο δανειστής έχει -πάντα- τον πρώτο λόγο

Εχέγγυα 135,8 δισ. ευρώ -ή το 30% του ενεργητικού τους- και δανεισμό 96,2 δισ. ευρώ -ή το 20% του συνολικού ενεργητικού τους- έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλα άμεσα κι άλλα έμμεσα μέσω ευρωπαϊκών οίκων, τραπεζών και τρίτων πηγών.

Αναμφίβολα, τα στοιχεία της HSBC είναι λίγο ως πολύ γνωστά στους… παροικούντες τον τραπεζικό κλάδο και την αγορά και προφανώς είναι απολύτως σε γνώση των άλλων δύο μερών της τρόικας.

Βέβαια, ο ξένος οίκος για να καθησυχάσει την επενδυτική κοινότητα επαναλαμβάνει πως "…ακόμα και οι τράπεζες θα πρέπει σε κάποια χρονική στιγμή να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα, η χρηματοδότησή τους δεν αποτελεί φλέγον ζήτημα γιατί, πρώτον, η ΕΚΤ παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και, δεύτερον, λόγω του νέου πακέτου εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε το ελληνικό δημόσιο".

Είναι όμως προφανές: χορηγήσεις , χρηματοδότηση και πρωτίστως εγγυήσεις δεν δίνονται άνευ ανταλλαγμάτων και προϋποθέσεων. Με τα απαραίτητα προαπαιτούμενα, όπως είναι φυσικό.

Και με βάση τα τελευταία αυτά στοιχεία, ενισχύεται η πάγια εκτίμησή μας πως ουδέποτε υπήρξε περίπτωση οι όποιες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο να μην έχουν τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Τώρα εάν θα παρέμβουν λίγο περισσότερο και υποδείξουν τα επιμέρους προκειμένου να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους είναι επίσης λογικό.

Γι' αυτό ανέκαθεν ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί σε σενάρια που έκαναν λόγο για… συνενώσεις ελληνικών δυνάμεων, για συνεργασίες με… ανταλλαγή μετοχών, για…, για…

Σύμφωνοι, αυτές οι λύσεις μπορεί να αποτελούσαν μύχιες σκέψεις ορισμένων μεγαλομετόχων, ίσως επιχειρηματιών, ενδεχομένως και διευθυνόντων συμβούλων, οι οποίοι ακόμα και τώρα μεταφέρουν σενάρια για συνεργασία με τον έναν ή τον δείνα όμιλο.

Γνωρίζουμε πως ακόμα και σήμερα, παρά τις κομψές προειδοποιήσεις της τρόικας, ασκούν πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

Όμως, η αλλαγή… ρότας του αρμόδιου υπουργού (ο οποίος παλαιότερα συναινούσε σε τέτοιες συνεργασίες… ελληνικού τύπου) ενισχύει όσους υποστηρίζουν πως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Εκτίμησή μας πως θα επιβεβαιωθούν σύντομα με την ανακοίνωση των ονομάτων των συμβούλων, σε πρώτη φάση.

Και εάν χρειαστεί, με νέα… κομψή προτροπή της τρόικας -των δανειστών- για τα περαιτέρω…

Καλά να είμαστε για να παρακολουθήσουμε τις ομολογουμένως άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Και την τακτική που θα ακολουθήσουν διάφοροι μεγαλόσχημοι του… συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v