Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2010

Οι γείτονες στο Αιγαίο, οι δικοί μας σε παραλίες

Έληξε χθες (10/8) η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi -TPAO- για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή 1.100 τ.χλμ. Μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής καλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καστελόριζου και περιλαμβάνει βεβαίως και κομμάτια του Αιγαίου, για τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον είναι πως σε διάστημα περίπου δυόμισι μηνών, όπου η ελληνική πλευρά είχε σπεύσει να παρουσιάσει (για πολλοστή φορά, βέβαια…) διθυραμβικά την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο, οι γείτονες προχώρησαν και κάλυψαν ήδη δύο στάδια. Απαραίτητα, όπως λογίζεται από τη διεθνή πρακτική, για να κατοχυρωθούν ερευνητικά δικαιώματα και να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης για έρευνες σε μία περιοχή.

Σε σχετικό θέμα του euro2day… Πετρέλαιο: Σπεύδει η Τουρκία, αναμένει η Ελλάδα (στις 9/8) είχε επιχειρηθεί μία πρώτη προσέγγιση του θέματος, που προφανώς και δεν περιορίζεται σε στενό οικονομικό - επιχειρηματικό πλαίσιο.

Η ουσία είναι πως η ελληνική πλευρά σχεδόν δυόμισι μήνες τώρα ΔΕΝ έχει αποφασίσει καν τη μορφή που θα έχει ο δημόσιος πλέον πετρελαϊκός φορέας, πόσω μάλλον να προχωρήσει στην αρχή υλοποίησης των εξαγγελιών της.

Είναι ενδεικτικό πως, από τη στιγμή όπου η Ελλάδα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στη σύσταση φορέα, οι γείτονες έχουν "τρέξει" …μίλια στο Αιγαίο, ενώ οι των Αθηνών… λιάζονται στις παραλίες.

Παράγοντες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το θέμα (και τους οποίους ευχαριστούμε ολόθερμα για την ολόπλευρη συνδρομή τους), εκτιμούν πως βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι να "…κατοχυρώσει δικαιώματα πριν από την ένταξη στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της ΑΟΖ".

Προεξοφλούν, δε, πως οι γείτονες προχωρούν μεθοδικά και συντονισμένα, με την κρατικού χαρακτήρα ΤΡΑΟ να κερδίζει… μίλια στο Αιγαίο, τη στιγμή όπου η Ελλάδα… χαλαρά και… αδιάφορα καθυστερεί να ενεργοποιηθεί για έρευνες ακόμη και στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και στα Επτάνησα.

Εκτιμούν επίσης πως δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο η ελληνική πλευρά απεμπολεί το δικαίωμα να καλύπτει (με πτήσεις μαχητικών) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βάση όσα αποκαλύπτει τις τελευταίες ημέρες η Κύρα Αδάμ από τις σελίδες της "Ελευθεροτυπίας".

Αρκεί μία απλή… ματιά του κάθε καλόπιστου αναγνώστη στην ιστοσελίδα της ΤΡΑΟ - www.tpao.gov.tr - (στην ενότητα που αφορά στις δραστηριότητες του Seismic) για να εννοήσει τη… χαλαρότητα και… σχόλη της ελληνικής πλευράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v