Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2010

Τράπεζες: Πιθανές οι αυξήσεις κεφαλαίου…

Χωρίς ειδήσεις από τον τραπεζικό κλάδο ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη που είχε… καύσιμα από την ειδησεογραφία του σαββατοκύριακου (με σημαντικότερη την αναφορά του "Πρώτου Θέματος" και του Γ. Δημητρομανωλάκη), ικανά να ωθήσουν τον κλαδικό δείκτη προς τις 2.000 μονάδες.

Λόγω της υπεραπόδοσης του κλάδου μέχρι και τα υψηλά της 5ης/8, ήταν μάλλον δικαιολογημένη η έκταση της διόρθωσης μιας κατά τα άλλα αναμενόμενης κίνησης.

Όμως, την προηγούμενη εβδομάδα ο κλάδος παρέμεινε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (και των ζυμώσεων) και λόγω των νέων αποφάσεων για επιπλέον στήριξη με 25 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα αναφορά δεν θα επεκταθούμε στο… παρασκήνιο γι' αυτήν την απόφαση, αλλά στη δυναμική που δημιουργείται στον κλάδο.

Και βεβαίως στο ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνεται από την τρόικα -δηλαδή τους δανειστές- πως δεν νοούνται συνενώσεις δυνάμεων χωρίς ενίσχυση ρευστότητας και κεφαλαίων.

Κάτι στο οποίο άλλωστε είχε δώσει βαρύνουσα σημασία και ο ισχυρός άνδρας της Alpha Bank θέτοντας ξεκάθαρα το ζήτημα της ρευστότητας.

Δεν νοούνται, κατά συνέπεια, συνενώσεις ομίλων που εκ των πραγμάτων χρειάζονται έξωθεν στήριξη και ροές κεφαλαίων, δεν νοούνται συνενώσεις χαρτοφυλακίων λ.χ. επισφαλειών, προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και άλλων βαρών.

Δεν νοούνται τέτοιου χαρακτήρα και λογικής συνενώσεις δυνάμεων χωρίς τη συνδρομή "γεννητριών κεφαλαίου" και αυτές μπορεί να είναι είτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Το τι σημαίνει η υπαγωγή στην πρώτη λύση είναι λίγο ως πολύ γνωστό στο κοινό και περισσότερο στους ίδιους τους μετόχους των ομίλων.

Η δεύτερη όμως λύση-διέξοδος φαίνεται πως είναι η προτιμότερη, που ωστόσο ανοίγει τον… δρόμο για είσοδο στο Μ.Κ. τραπεζών και ξένων δυνάμεων.

Είτε ανεπίσημα είτε επίσημα, το ενδιαφέρον της HSBC και της BNP είναι γνωστό, όπως επίσης οι συνομιλίες μεταξύ ισχυρών ανδρών και μεγαλομετόχων ιδιωτικών ομίλων, κατά καιρούς έχουν γραφτεί αρκετά για το ενδιαφέρον Τούρκων τραπεζιτών, ενώ σε κεντρικό επίπεδο φαίνεται να συνιστάται η λύση-διέξοδος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Με έναν… σμπάρο δύο-τρία τρυγόνια σε αυτό το ενδεχόμενο και καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξουν περισσότερα ίσως και πριν από το τέλος Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στις τράπεζες αναμένονται και θα είναι ενδιαφέρουσες και ρηξικέλευθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v