Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2010

Εν τέλει υπάρχει θέμα Schioppa...

Εφ' όλης της ύλης ήταν η επετειακή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς συντάκτες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Τώρα, ο καθένας κάνει όπως νομίζει και σύμφωνα με αυτά που ξέρει τον επετειακό απολογισμό... με την Ελλάδα στις αγκάλες του ΔΝΤ και με την τρόικα επί της ουσίας να κυβερνά αυτόν τον τόπο. Έστω…

Από αυτήν την ενημέρωση θα περιοριστούμε σε ένα υπαρκτό, όπως αποδεικνύεται, ζήτημα το οποίο σχετίζεται με τον ρόλο του Tommaso Padoa - Schioppa (οικονομικού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου) και τα όσα εκφράζει και εξυπηρετεί ο Ιταλός παράγοντας. Δεδομένου ότι η επιλογή του ήταν αυστηρά προσωπική του ίδιου του πρωθυπουργού, η συνέχεια -εκτιμούμε- θα έχει ενδιαφέρουσα τροπή.

Ερωτηθείς, λοιπόν, χθες ο πρωθυπουργός, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας πως "…η πορεία είναι καλή". Απαντώντας δε για τον Iταλό σύμβουλό του, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ ενός τρόπου αναδιάρθρωσης του χρέους, τόνισε ότι "…ο καθένας έχει τις δικές του θέσεις, και εκείνος είναι αντίθετος".

Επανέλαβε δε πως "η χώρα θα βγει στις αγορές σε εύθετο χρόνο".

Κατά την εκτίμησή μας, θέμα Tommaso Padoa - Schioppa υ φ ί σ τ α τ α ι στην κυβέρνηση, εκτός εάν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ενεργεί ως… ιχνηλάτης των αγορών. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι καίριες απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και την επιστροφή στις αγορές είναι πανομοιότυπες με αυτές του έτερου οικονομικού συμβούλου του, του Λουκά Παπαδήμου.

Μια απλή ματιά, σύγκριση και φαίνεται ποια σχολή σκέψης ενστερνίζεται και πιθανότατα ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός.

Όσο για την πληροφορία έγκυρης πηγής, που μας μετέφερε ότι "...ο κ. Tommaso Padoa - Schioppa ζητά επίμονα εδώ και καιρό να δει τον πρωθυπουργό και δεν καθίσταται δυνατόν", υπάρχει και… ουρά, που θα φανεί σύντομα στην αγορά.

(*) Ιδιαίτερα επικριτικός και καυστικός ο φίλος Κων. Πανταζόπουλος για τα όσα παρατήρησε σχετικά με… το Χ.Α. και τα spreads. Και βεβαίως σεβαστή η γνώμη του, που στοχεύει και εμάς, τις θέσεις μας. 

Η  αποκλιμάκωση των spreads (κατά 160 μονάδες, όπως ορθά παρατηρεί), η οποία "αποφέρει" νέα διόρθωση της τάξης του 15% - 18%, πώς θα μπορούσε να φανεί σε μια περίοδο όπου (καλώς ή κακώς) η Εθνική προχωρά στη συνδυαστική ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς της;

Εάν εξαιρέσουμε τις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, οπότε η μετοχή της Εθνικής είχε τέσσερις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις (από τα 9,86 στα 11,22 ευρώ, μάλιστα…), η συνέχεια ήταν απογοητευτική για τον τίτλο, που "μέτρησε" 14 πτωτικές στις 17 συνολικά συνεδριάσεις μέχρι και χθες.

Εάν ο φίλος Κων. Πανταζόπουλος εννοεί κάτι άλλο ή μας διαφεύγει κάτι, εδώ είμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v