Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2010

Επενδύσεις: Έξω λόγια - Μέσα ένδεια

Κατάρ στο Ελληνικό, επένδυση 5 δισ. ευρώ υπογράφει ο Γιώργος με fund του Εμιράτου… σύμφωνα με τα σημερινά ΜΜΕ. Για παραλιακό Λας Βέγκας με καζίνο, ξενοδοχεία, μαρίνα, αεροδρόμιο για Κροίσους και χώρους αναψυχής κάνει λόγο πρωτοσέλιδα η "Ελευθεροτυπία".

Ο.Κ. με όλα αυτά και με… εκείνα, μια που όμιλος συμφερόντων του Κατάρ έχει κληθεί και για την επένδυση στο Πλατυγιάλι Αστακού.

Πέρα όμως από τα… πρωτοσέλιδα και τα προβαλλόμενα θέματα της τηλε-εξουσίας των ΜΕΓΑλων δελτίων των 20:00, υπάρχει και η… άλλη πραγματικότητα, που αποσπασματικά γίνεται γνωστή.

Για νέα αναβολή του διαγωνισμού κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου έκανε λόγο τελευταία ο Φάνης Γαβρινιώτης. Όπως μας πληροφορούν απόλυτα ενημερωμένες πηγές μας, το έργο "πηγαίνει πίσω" τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο. Για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους, τους οποίους επικαλούνται οι αρμόδιοι και οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Όμως και για ουσιαστικότερους, αλλά λιγότερο γνωστούς, που αφορούν άμεσα στη μ ε ρ ι κ ή στάση πληρωμών, η οποία έχει κηρυχθεί εδώ και μήνες στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές (που δεν… σηκώνουν αμφισβήτηση), το συγκεκριμένο έργο μετατίθεται για εύθετο χρόνο λόγω αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου. Λόγω ένδειας του Δημοσίου να καλύψει το ύψος των αποζημιώσεων που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση εκτάσεων στην περιοχή του Καστελίου. Για την κατασκευή του έργου έχει υπολογιστεί πως θα εκταθεί σε περιοχή 6.000 στεμμάτων, σε τελική φάση.

Δεδομένου ότι το κόστος διαμορφώνεται στις 10 έως 20 χιλιάδες το στρέμμα, το σύνολο που θα πρέπει να εξασφαλιστεί -σε αυτήν τη φάση- υπολογίζεται σε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

"Σταγόνα ρευστό" δεν υπάρχει στην Κρήτη, σημειώνουν επιχειρηματίες και παράγοντες που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο, άνθρωποι που ασχολούνται με τα έργα στο Ηράκλειο.

Λίγο ως πολύ ο ίδιος λόγος για τον οποίο προχωρά με… ρυθμό χελώνας και ο οδικός άξονας Κορίνθου - Πατρών, για τον οποίο αυξάνονται επιπλέον τα διόδια (ουσιαστικά η προείσπραξή τους για ένα έργο που θα παραδοθεί... ο Θεός ξέρει πότε!).

Καλά τα συνεχή ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, καλύτερα εάν αποφέρουν έργο και αποτέλεσμα, αλλά στο… εσωτερικό η δεινότατη θέση του Δημοσίου δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία.

Αλλά τι να πεις, όταν γι' αυτήν τη δεινή κατάσταση φταίμε… όλοι εμείς που τα φάγαμε μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπως αμετροεπώς δηλώνει ο Θεόδ. Πάγκαλος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v