Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2010

Συν Αθηνά και χείρα... Κίνα!

Συν Αθηνά και χείρα Κίνα, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας", με τον τίτλο να αποτυπώνει εύγλωττα τα της…σινικής ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και τη χώρα μας, με σημαντικότερη -κατά την εκτίμησή μας- την πρόθεση στήριξης στα ελληνικά ομόλογα. Το Πεκίνο επιδιώκει -προφανώς για τους δικούς του λόγους- αναβάθμιση των σχέσεών του με την Αθήνα, ωστόσο το θέμα για το ενδεχόμενο τόσο αγοράς ομολόγων όσο και στήριξης στο τραπεζικό σύστημα δεν… πέφτει στο τραπέζι για πρώτη φορά. 

Πρακτικά, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γουέν Τζιαμπάο, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day. Όμως, την ίδια περίοδο οι Goldman Sachs, HSBC, ΙΝG και SocGen συνιστούν αγορές στους ελληνικούς τίτλους. Εκτιμώντας βεβαίως ότι οι υψηλές αποδόσεις αντισταθμίζουν το ρίσκο χρεοκοπίας. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτά παρατηρούνται (τυχαία, συμπτωματικά ή όχι θα φανεί στη συνέχεια…) τη στιγμή όπου τα spreads άλλων "περιφερειακών" μελών της Ε.Ε. (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία) έχουν πάρει την… ανιούσα.

Αναμφίβολα, όπως σημείωνε παίκτης της αγοράς ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι φαίνονται συμφέροντες έπειτα από μακρά περίοδο απαξίωσης, μετά την εκτίναξη των spreads σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και προπάντων συμφέρουν, καθώς προσφέρουν τόσο μεγάλες αποδόσεις που καλύπτουν τη διαφαινόμενη ζημιά από πιθανή αναδιάρθρωση.

Εάν όμως η χώρα πάει σε βελούδινη αναπροσαρμογή (με κύριο άξονα την επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής τους), τότε η εν δυνάμει απόδοση (για τους μακροπρόθεσμους τίτλους) καθίσταται ακόμη πιο ελκυστική. Δεν παύει όμως να γίνεται εμφανής η στροφή ορισμένων ξένων παικτών τη στιγμή όπου αυστηροποιούν τη θέση τους έναντι των άλλων "περιφερειακών" ευρωαγορών.

Σε κάθε περίπτωση, το περιβάλλον δείχνει λιγότερο ασφυκτικό απ' ό,τι πριν από έναν με δύο μήνες - πόσο μάλλον στην κορύφωση της… επίθεσης των ίδιων παικτών, που τώρα συνιστούν αγορές στους ελληνικούς τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v