Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2010

Fast track αλά ελληνικά-Οι 2 όψεις του νομίσματος

Για ταχύτατες και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων, ώστε να γίνει μια επένδυση, για εκδικάσεις δικαστικών προσφυγών-αστραπή και για αδειοδοτικές διαδικασίες διάρκειας λίγων ημερών, που συνθέτουν το βασικό τρίπτυχο υλοποίησης των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα μας, γράφει το "Βήμα".

Αυτή δείχνει να είναι η μία όψη του νομίσματος και αρκετοί επιχειρηματικοί και επενδυτικοί κύκλοι επικροτούν το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ακόμη και αυτοί που διακρίνουν διαφορές και "φωτογραφικές" προσθήκες σε σχέση με το προηγούμενο τελικό σχέδιο περιμένουν να δουν στην πράξη εάν και πώς θα λειτουργήσει το ομολογουμένως φιλόδοξο εγχείρημα.

Διατυπώνεται βέβαια και η άλλη… όψη, όπως ενδεικτικά αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην "Ελευθεροτυπία", όπου σημειώνεται πως το fast track παρακάμπτει τη Βουλή, νόμους και δικαστήρια. "Πιο γρήγορο και από τη Δημοκρατία".

Για προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση αλλά και για σειρά παροχών στους όρους δόμησης, στη χρήση αιγιαλού, βυθού, δασικών εκτάσεων, που προβλέπει για λίγους και… εκλεκτούς επενδυτές το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, κάνει λόγο η Δήμητρα Καδδά.

Η συνάδελφος προχωρεί ένα βήμα παραπέρα καθώς αναφέρεται στον ρόλο υπερυπουργού του Χ. Παμπούκη, ο οποίος υποκαθιστά και τη Βουλή. Fast track αδιαφάνειας και του "ενός ανδρός".

Συνήθως, η "συντηρητική αλήθεια" βρίσκεται κάπου στη μέση. Μένει βέβαια όλα αυτά να διαπιστωθούν στην πράξη, στην υλοποίησή τους και στις αντιδράσεις και εμπλοκές που τυχόν υπάρξουν.

Για να δούμε τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για το πραγματικό επιχειρείν, τις πιθανές θέσεις εργασίας, την προσέλκυση κεφαλαίων και σε ό,τι αφορά εμάς την ενδεχόμενη προεξόφληση στο… ταμπλό ορισμένων σχεδιασμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v