Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2010

Τώρα αρχίζουν να μας τα λένε… αλλιώς

Είχαν ξαφνιάσει αρκετούς οι Νορβηγοί, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου έσπευσαν να "ποντάρουν" στα ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα, στις 9/9 το Government Pension Fund Global -συνταξιοδοτικό ταμείο αξίας 450 δι. δολ. στη Νορβηγία- είχε ανακοινώσει τις πρώτες τοποθετήσεις του σε τίτλους αυτών των χωρών. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Sigbjoem Johnsen είχε διευκρινίσει πως επιμένει σε αυτήν την τακτική, παρότι το fund είχε υποστεί ζημία 3,4% εξαιτίας της έκθεσής του σε ευρωπαϊκά ομόλογα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (σ.σ.: τη ζημία μάλλον θα την υπερκεράσει με τις αποδόσεις του τρίτου τριμήνου).

Λίγο μετά τα μέσα του ίδιου μήνα ο Mark Mobius, εκτελεστικός πρόεδρος της ομάδας αναδυόμενων αγορών της Templeton Investments, σημείωνε πως "…βρίσκεται σε αναζήτηση μετοχών σε μια σειρά χώρες, επενδύοντας στην Εθνική Τράπεζα και επιζητώντας πρόσβαση, για παράδειγμα, στην Παλαιστίνη" (σχετικό θέμα του euro2day στις 23/9).

Μερικές μέρες αργότερα η Moody's (σε έκθεσή της στις 27 Σεπτεμβρίου) εξακολουθούσε μεν να χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών αρνητικές ("Greek Banks: Negative Outlook Maintained" είναι ο σχετικός τίτλος). ωστόσο προχώρησε σε πέντε θετικές επισημάνσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Πιο αναλυτικά, σημειωνόταν: "…Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναμένεται να αυξηθούν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από το 7,3% των μικτών δανείων στο τέλος του 2009 στο 9% τον Ιούνιο (16,7% για τα καταναλωτικά, 8,7% για τα στεγαστικά και 7,6% για τα επιχειρηματικά) και το ποσοστό αυτό αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10% - 11% μέχρι το τέλος του έτους" (σ.σ.: σχετικό θέμα του euro2day στις 30/9).

Και πιο τελευταία (στις 5 Οκτωβρίου ) ο ίδιος ξένος οίκος διαπιστώνει: "…Η προσπάθεια της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει τα οικονομικά της είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με τον Anthony Thomas, υψηλόβαθμο αναλυτή της Moοdy's, τονίζοντας πως, αν η χώρα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης. Έχουμε εντυπωσιαστεί από αυτά που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Thomas κατά τη διάρκεια credit conference στην Πολωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Moody's είχε προχωρησει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου σε "Ba1" από "A3", επικαλούμενη "σημαντικά ρίσκα" στην οικονομική ανάπτυξη λόγω των μέτρων λιτότητας που σχετίζονται με το πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ".

Σαν να πληθαίνουν οι… αγάπες των ξένων από τις αρχές Σεπτεμβρίου και όσο περνά ο καιρός θα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι πραγματικά προβλέπουν στους σχεδιασμούς τους

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v