Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2010

'Οταν λείπει η κοινή λογική στην οικονομία...

Τα λάθη, οι αστοχίες και οι συνεχείς παλινωδίες πληρώνονται, μόνο που ο λογαριασμός βαρύνει τους φορολογουμένους...

Η σημαντική υστέρηση εσόδων δείχνει -κατά την εκτίμησή μας- το πρόβλημα έλλειψης κοινού νου και λογικής. Ειδικότερα, εξετάζοντας τα στοιχεία του κλάδου αυτοκινήτων, φαίνεται πως η υστέρηση οφείλεται περισσότερο στη θηριώδη αύξηση της φορολογίας παρά στις αδιαμφισβήτητες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Αμ το άλλο, με τις εκτιμήσεις των ειδημόνων για το ευρώ; Από τη στιγμή που είναι γνωστό πως κάθε ανατίμηση του κοινού νομίσματος κατά 15% δυσκολεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας κατά 1 δισ. ευρώ περίπου; Το ποσό σχεδόν που αντιστοιχεί στην περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού από το Δημόσιο.

Ή ακόμη σε τριών προϋπολογισμών συντάξεις ηλικιωμένων, καθώς υπερκαλύπτουν τις μειώσεις και το ψαλίδισμα που έχει γίνει.

Σχεδόν 400 εκατ. ευρώ εγγράφονται στο σχετικό σχέδιο για επιδοτήσεις σε ποικιλώνυμες ΜΚΟ, για επιχορηγήσεις, για διάφορους οργανισμούς φίλων και συλλόγους, που ούτε καν αποτέλεσμα χρήσης και ισολογισμό δεν δημοσιοποιούν.

"Αδιαφανές χρήμα", που σκορπάται απλόχερα -ακόμη και τώρα- και για το οποίο καμία αναφορά δεν γίνεται ούτε στο περίφημο opengov, ούτε στις ιστοσελίδες… διαύγειας και δεν δίνονται καν στοιχεία όταν ζητούνται αρμοδίως.

ΣΗΜ.: Η εντυπωσιακή πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων τις μέρες του Διεθνούς Μαραθωνίου (οι υπεύθυνοι έκαναν λόγο για 90%!), η θετική δημοσιότητα που δόθηκε διεθνώς και η προβολή που γνώρισε ένα τόσο σημαντικό γεγονός από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ δείχνει ΠΟΣΟ απλές και λογικές κινήσεις ΔΕΝ κάνουν οι (εκάστοτε) κυβερνώντες.

Πόσες χαμηλού κόστους και μέγιστης αποτελεσματικότητας ΔΕΝ υλοποιούν ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι νυν. Και, πολύ φοβούμεθα, ούτε οι επόμενοι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v