Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2010

Πόσα... ΚΑΠΗ συντηρεί ο μισθός Προβόπουλου;

Στην… παγκάλεια λογική και στη γραμμή του μνημονίου συντάσσεται και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας εξηγεί πως "μαζί τα φάγαμε".

Τα βάζει λοιπόν ο κ. Προβόπουλος κυρίως με τους μη έχοντες, υποβάλλοντας ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως για παράδειγμα την κατάργηση των ΚΑΠΗ, το κλείσιμο των δημοτικών ΜΜΕ και τη συγχώνευση των καναλιών της ΕΡΤ, μέχρι και τη μείωση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια.

Και αν για την ΕΡΤ (όπου εργάζομαι) μπορεί κάποιος να συμφωνήσει πως χρειάζεται… μαχαίρι, περιορισμός της σπατάλης, των εξωτερικών παραγωγών, των ατασθαλιών που… οικουμενικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τι να πει κανείς για τα ΚΑΠΗ... Να υποθέσουμε πως η πρόταση εντάσσεται στη… φιλοσοφία της μείωσης των συντάξεων των ηλικιωμένων, των ανήμπορων, την οποία πρωτοεφάρμοσε η ίδια η κυβέρνηση. Τι να πει κανείς για τα ΚΑΠΗ και για τη μείωση, λ.χ., των δαπανών μεταφοράς των μαθητών της περιφέρειας...

Είναι όμως ενδιαφέρον ότι από την πλευρά τόσο του διοικητή της ΤτΕ όσο και των υπουργών, υφυπουργών και λοιπών κυβερνητικών δεν ακούγεται λέξη για τις δικές τους αμοιβές, για τα δικά τους "χρυσά προνόμια". Είναι άξιον αναφοράς πως οι σχετικές συμβάσεις αποδοχών ΔΕΝ αναφέρονται ούτε σε ΦΕΚ, ούτε στην "ανοιχτή διακυβέρνηση" (το… περίφημο opengov), ούτε δίνονται καν τα στοιχειώδη στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνουμε, όμως, ότι ειδικά για τις αποδοχές στην ΤτΕ είχε τεθεί θέμα παλιότερα έπειτα από σχετικό ερώτημα του Νίκου Χουντή. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ερωτήσει σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόσο για το ζήτημα της αυτοτελούς φορολόγησης όσο και για το συνολικό ύψος αποδοχών. Στο ερώτημα προς τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναφερόταν το… εξωπραγματικό ποσό των 4.051.949 ευρώ, χωρίς όμως να γίνεται γνωστό από πού προκύπτει, από κινητές αξίες, συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων ή από οτιδήποτε άλλο.

Καλό θα ήταν (δεδομένης μάλιστα της κατάστασης, των… φημών για νέα μέτρα, των προτάσεων για νέο γύρο μαζικών περικοπών) οι συνολικές αμοιβές διοικητών, υποδιοικητών, συμβούλων και λοιπών ειδημόνων να δημοσιοποιούνται. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο προχθεσινό διάγγελμά του αναφέρθηκε πολλές φορές στα θέματα διαφάνειας, διαύγειας και… άπλετου φωτός!

Πόσο μάλλον όταν τίθενται ζητήματα… κατάργησης των ΚΑΠΗ.

Τελικά, δεν έχουμε τον… Θεό μας! Και απ' ό,τι φαίνεται όσο περνά ο καιρός, όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο χάνεται η αίσθηση του μέτρου και της κοινής λογικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v