Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2010

Γ. Παπανδρέου - Τ. Ερντογάν και το Αιγαίο

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Πρωτοβουλίας (*) για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, έπειτα από πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 15:00 και το ενδιαφέρον των περισσότερων επικεντρώνεται -εκτός των άλλων- στις σαφείς προθέσεις των γειτόνων για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Από τα… αθώα αιολικά πάρκα μέχρι το κυρίως «γεύμα» των πιθανών (και εκμεταλλεύσιμων) κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (**).

Η στήλη κρατά -προσώρας- δύο αποσπάσματα από ισάριθμες συνεντεύξεις των γειτόνων (αμφότερες στην «Καθημερινή»).

Το πρώτο από συνέντευξη του συμβούλου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ι. Καλίν (στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου στις 8/10) όπου σε σχετική ερώτηση για «δίκαιη ανταλλαγή» ο σύμβουλος θεωρεί «…δίκαιη, γιατί το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, και να δούμε όλα τα άλλα ζητήματα -εμπόριο, μετανάστευση, πάλη κατά της τρομοκρατίας κ.λπ.- ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης». Ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού είχε μιλήσει την ίδια ημέρα (με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ) σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ (***) με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το δεύτερο από τη συνέντευξη του Τ. Ερντογάν [στον ΣΚΑΪ και στην «Καθημερινή» στον Αλέξη Παπαχελά (****)] όπου καθιστά σαφείς τις προθέσεις του σημειώνοντας πως «…πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από το κοινό συμφέρον, αν υπάρξει συνεργασία και σύμπραξη η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορέσουν να επωφεληθούν», και σε άλλο σημείο ότι «πιστεύουμε πως το Αιγαίο θα πρέπει να είναι ένα πέλαγος φιλίας και ειρήνης και να παρέχει οφέλη και στις δύο πλευρές. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να κάνουμε από κοινού επενδύσεις».

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, το «πρόβλημα Αιγαίο» αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ρύθμισης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που ξεκινούν από το ελληνικό αρχιπέλαγος και εκτείνονται στο Καστελόριζο, στις «θερμές» περιοχές νότια της Κύπρου και φτάνουν μέχρι τα παράλια της Μ. Ανατολής.

(*) Για το θέμα της παράλληλης πολιτικής μη θεσμικών κέντρων, ΜΚΟ, διαφόρων συμβούλων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, που όμως ασκούν θεσμική πολιτική και μάλιστα με «κρατικές πλάτες» και κονδύλια, θα μπορούσε να γίνει εκτενής συζήτηση. Το… φιάσκο του Αστακού είναι, πάντα κατά την εκτίμησή μου, η κορυφή του… παγόβουνου.

(**)
Το euro2day είχε φιλοξενήσει παλιότερα σχετική προσέγγισή μας, που αν κρίνουμε από τις αναπαραγωγές και τις οχλήσεις φίλων και αντιθέτων συζητήθηκε.

(***) Ο Αλέξης Παπαχελάς είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

(****) Την αμέσως επομένη ο διευθυντής της «Καθημερινής» είχε ένα ενδιαφέρον ΣΧΟΛΙΟ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ερντογάν και η Τουρκία του». Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος, οι περισσότερες προσεγγίσεις, αναφορές και σχολιασμοί αυτών των… ημερών έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v