Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2010

Παπαδήμος: Υπερ-Υπουργός Οικονομικών (Εξωτερικού)

Όλο και πιο ενεργός ο Λ. Παπαδήμος, αναφερόταν στη στήλη στις 17/11, και φυσικά δεν εννοούσαμε πως ο πρώην διοικητής της ΤτΕ θα προαλειφόταν για… διάδοχος του υπουργού Οικονομικών (*).

Η αναβάθμισή του (εμφανέστατη) αφορά σε διευρυμένες αρμοδιότητες και παρουσία στους διεθνείς φορείς και στα fora. Εκεί όπου η Ελλάδα αποδεδειγμένα υστερεί και επικοινωνιακά και ουσιαστικά εμφανίζεται προβληματική. Με την εμπειρία του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι σε θέση να προσφέρει πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε υψηλότατο επίπεδο, εκεί όπου εμφανώς χωλαίνει η ελληνική πλευρά από πέρυσι τον Νοέμβριο.

Το ότι του ανατίθεται -από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μόνο- ο ρόλος του εκπροσώπου της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για τη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι ενδεικτικό. Το ότι θα διαχειριστεί όλες τις διαδικασίες που προβλέπουν -όπως επιθυμεί ο «γερμανικός άξονας»- τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτόν τον μηχανισμό επίσης λέει αρκετά. Το γεγονός ότι ειδικά γι' αυτό το τόσο καίριο θέμα εκφράστηκαν τελευταία εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι επίσης ενισχυτικό του ρόλου του Λ. Παπαδήμου.

Και οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως η… χωροθέτηση και η κατανομή αρμοδιοτήτων στο οικονομικό επιτελείο και σε αυτό των συμβούλων του πρωθυπουργού «κρύβει» ακόμη πολλές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Απρόσμενες εάν αληθεύουν τα… μισά απ' όσα πληροφορούμεθα.

(*) Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν εκείνος ο οποίος είχε δηλώσει (και μάλιστα δις) κατηγορηματικά (ισάριθμες φορές στον Αλέξη Παπαχελά) αναφορικά με την προοπτική λήψης νέων μέτρων πως… κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αποτυχία της πολιτικής του και δεν θα έβρισκε τον ίδιο υπουργό Οικονομικών; (Οι δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου φυσικά και υπάρχουν… απομαγνητοφωνημένες σε κείμενο των εκπομπών του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» και των Φακέλων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v