Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2010

…και αν έχει «χτυπήσει»… φλέβα…

Μπορεί να ξάφνιασε τους πολλούς η χθεσινή υπεραπόδοση για τη μετοχή της Ελλάκτωρ. Στα 3,58 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα χαμηλότερα του υψηλού ημέρας (των 3,60 ευρώ). Με αποτίμηση 633,6 εκατ. ευρώ, με γνωστή την εικόνα των μεγεθών 6μήνου (*) και θετική απόδοση τόσο στο 3μηνο (22,60%) όσο και στο 6μηνο (29,71%) (**) φαίνεται να αποτελεί μεθοδική επιλογή ισχυρών επενδυτικών - επιχειρηματικών κύκλων τις τελευταίες εβδομάδες.

Τελευταία, μάλιστα, η Eurobank Sec. αναθεώρησε την τιμή-στόχο στα 6,50 (από τα 5,90 ευρώ με σύσταση αγοράς στις 26/10).

Οι πιο πρόσφατες καταγεγραμμένες μεταβιβάσεις μετοχών έγιναν στις 21 και 25/10 με πωλητή τον Ε. Σαραντόπουλο (συνολικά 150.000 μετοχές αξίας 503 εκατ. ευρώ). Με λίγο ως πολύ γνωστό τον έναν αγοραστή.

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, ο όμιλος επιχειρεί την επαναφορά του και την περαιτέρω ισχυροποίησή του σε πολλά επίπεδα.

Συγκριτικό πλεονέκτημα η συμμετοχή της εισηγμένης στη European Goldfields (κατατοπιστικότατο σχετικό θέμα του Χρήστου Ιωάννου στις 7/11 στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») όπου το στοίχημα της προεξόφλησης παίζεται κυριολεκτικά στην προοπτική αξιοποίησης χρυσού. Με βάση την αποτίμηση της E.G. (εισηγμένης στο TSX του Τορόντο και στο AIM του Λονδίνου) προκύπτει τρέχουσα αξία - θέση της Ελλάκτωρ στα περίπου 400 - 420 εκατ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητη δηλαδή. Και χωρίς να συνεκτιμήσει κάποιος τις υπόλοιπες συμμετοχές σε «Αττικές Οδούς», «συμβάσεις παραχώρησης» κ.λπ.

Το ότι ο όμιλος και προσωπικά ο επιχειρηματίας - παράγοντας επιδιώκει να υπενθυμίσει (προς πάσα κατεύθυνση) την παρουσία του, την ισχύ που μπορεί να έχει, ενισχύεται και από το γεγονός της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό μόλις δύο μέρες πριν από την αναμέτρηση της 7ης/11 (θέμα που ανέδειξε και με φωτό το «Πρώτο Θέμα»).

Το ότι σχετικά σύντομα επαναδρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό «επεκτάσεων της Αττικής Οδού» (…και έπεται οσονούπω ο διαγωνισμός για το Καστέλι στην Κρήτη) είναι επίσης ενδεικτικό.

Όπως και η κοινή εκτίμηση περί ωφελειών του ομίλου από τις fast track διαδικασίες (και τους χειρισμούς του Χ. Παμπούκη) σε τομείς όπως η «διαχείριση απορριμμάτων», η διάθεση πλειοψηφικών ποσοστών Επιχειρήσεων Ύδρευσης ή Δικτύων (***).

Ισχυρό πλεονέκτημα του Γ. Μπόμπολα, ο οποίος με βάση τις τελευταίες κινήσεις του επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί ενεργότερης συμμετοχής του στα κοινά (…ορισμένοι είχαν θεωρήσει πιθανότατη τη σταδιακή αποχώρησή του), φαίνεται να είναι η συμμετοχή του στη European Goldfields.

Με την τιμή του χρυσού στα ύψη, το ενδιαφέρον για εταιρίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης θερμότατο, η Ελλάκτωρ έχει ένα σπουδαίο χαρτί στο… χαρτοφυλάκιό της. Που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποφέρει… φλέβα χρυσού.

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του βασικού μετόχου (εάν δηλαδή θα συζητούσε κάποια στιγμή και σε χρόνο πρόσφορο το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής του έναντι 400 - 500 εκατ. ευρώ), αλλά αναμφίβολα έχει μία αξία που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ακόμη και όταν χρειαστεί να εκδοθούν εγγυήσεις για τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς, που επαναδρομολογούνται.

(*) Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Ελλάκτωρ διαμορφώθηκαν στα 4,03 εκατ. ευρώ έναντι 50,85 εκατ. πέρυσι. Αναλυτικότερα, ο όμιλος εταιριών Ελλάκτωρ ανακοινώνει τα οικονομικά του αποτελέσματα για την περίοδο από την 1η/1/2010 έως τις 30/6/2010 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS). Υψηλότατες παραμένουν βέβαια οι υποχρεώσεις του ομίλου.

(**) Βέβαια, η τιμή της μετοχής υπολείπεται 30,8% από την αρχή του έτους και 38,5% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Μέγιστο αυτής της περιόδου τα 6,00 ευρώ και ελάχιστη -52 εβδομάδων- τα 2,56 ευρώ.

(***) Έως τον Φεβρουάριο του 2011, η Ελλάδα θα έχει αποφασίσει επί της αίτησης της European Goldfields για λειτουργία δύο μονάδων εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, αναφέρει αξιωματούχος του ΥΠΕΚΑ στο Reuters. Η Hellas Gold, θυγατρική της European Goldfields στην Ελλάδα, λειτουργεί ήδη ένα ορυχείο στη Χαλκιδική και κατέθεσε έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων τον Αύγουστο για τη λειτουργία δύο χρυσωρυχείων στην περιοχή. «Περιμένουμε ότι η απόφαση θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο, αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος (
σχετικό θέμα του euro2day στις 21/10).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v