Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2010

Να ξανα…βρούμε το Χρηματιστήριο

Αρκετοί αναλυτές και παίκτες έβλεπαν από χθες το ενδεχόμενο αντίδρασης.
Μέχρι τώρα η κίνηση βασικών δεικτών - μετοχών τους δικαιώνει. Στην πλειονότητά τους θεωρούν κρίσιμες δύο περιοχές τιμών, προς το άνω μέρος του FTSE-20 τις 715 - 720 και προς το κάτω τις 685 μονάδες.

Εκτίμησή τους είναι πως ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 720 μονάδων (προφανώς σε κλείσιμο) θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από μία περιορισμένης έκτασης και διάρκειας τεχνική κίνηση.

Μένει να φανεί, καθώς απαιτούνται και περισσότερα τεχνικά σήματα, και ουσιαστική αύξηση των συναλλαγών (όχι μόνο στις συνήθεις 2 - 5 μετοχές) και επιβεβαίωση της εκτίμησης πως μέρος της ρευστότητας - του ενδιαφέροντος μεταφέρεται και προς μη τραπεζικούς τίτλους, σε μετοχές εταιριών με επαρκή θεμελιώδη.

Αφήνουμε εκτός τη μετοχή της CCH 3E (αναλυτικά στοιχεία και διάγραμμα από τις… σελίδες του euro2day) και «ανεβάζουμε» δύο άλλων μετοχών. Δεν είναι οι μόνες που κεντρίζουν την προσοχή μας, αλλά τεχνικά παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για τον Τιτάνα (*) και την Ελλάκτωρ (*) το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κίνησή τους σε σχέση με τον ΚΜΟ 200, επαρκές δείγμα και χρονικά και στατιστικά.

Σταδιακά αναδεικνύονται ακόμη ορισμένες μετοχές (όχι μόνο από τον FTSE-20 αλλά και από τον FTSEM) που καλό θα ήταν να τύγχαναν μεγαλύτερης προσοχής.

ΣΗΜ. Το μεγαλύτερο κακό που έκαναν στην αγορά οι κρατούντες (πράσινοι και βένετοι) όλα αυτά τα χρόνια είναι -πάντα κατά την εκτίμησή μας- η άνευ όρων (;) παράδοση του χρηματιστηρίου στους ξένους πάτρωνες. Σταδιακά απονευρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλό, περιθωριοποιήθηκαν ακόμη και υγιείς μικρές επιχειρήσεις, εταιρίες νουνεχών ανθρώπων. Συνέπεια ο περιορισμός του ενδιαφέροντος, των κεφαλαίων προς όλο και λιγότερες εισηγμένες, προς όλο και μικρότερο μέρος του Χ.Α. Σε βάρος, όπως αποδεικνύεται, όχι μόνον της επενδυτικής ιδέας (…αυτήν ούτως ή άλλως τόσα χρόνια… γραμμένη την είχαν), ημών των μικροεπενδυτών και του όποιου υγιούς τμήματος της πραγματικής χρηματιστηριακής οικονομίας.

Το… σύμπτωμα της περιθωριοποίησης υγιών μικρομεσαίων εταιριών, η συρρικνούμενη συναλλακτικότητα δεν είναι ευθύνη μόνο των μετόχων. Ή τουλάχιστον όχι κυρίως αυτών. Κατά την εκτίμησή μας είναι αποτέλεσμα της σταδιακής αποεπένδυσης του χρηματιστηρίου από τους μικροεπενδυτές του, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του, από την ενεργό κοινότητα. Και γι' αυτό ευθύνονται πρωτίστως οι κατά καιρούς φυσικοί προϊστάμενοι (υπουργοί Οικονομίας) και το… Σύστημα, που εκτράφηκε παράλληλα και σε απόλυτη διασύνδεση με αυτούς και τις ομάδες τους.

Προς χάριν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλόσχημων ξένων, της διευκόλυνσης κάθε λογής παιχνιδιών ζούμε τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α.

(*) Ένα θερμό ευχαριστώ στον φίλο Βασίλη (Γεώργα) για την επεξεργασία και την τεχνική προσαρμογή των δύο διαγραμμάτων.

Καλοδεχούμενη κάθε συνδρομή, προσέγγιση, γνώμη ή τεχνική υποστήριξη… από καρδιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v