Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2011

Άλλο ένα… μαχαίρι που θα φτάσει στο… κόκαλο

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η υπόθεση του περίφημου e-mail, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έδρασε άμεσα δίνοντας εντολή στην Εισαγγελία να διερευνήσει όσα διαδραματίστηκαν.

Αυτά μας έλεγε νωρίτερα κυβερνητική πηγή, η οποία μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξη στη δική μας επιφυλακτικότητα και υπενθύμιση πως πλήθος ανάλογων περιπτώσεων δεν κατέληξε πουθενά.

Ωστόσο, δεν πήραμε απαντήσεις στο γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν πρώτιστα και αμέσως οι καθ' ύλην αρμόδιες αρχές (το χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), ενώ η συγκεκριμένη πηγή δεν γνώριζε πολύ βασικές λεπτομέρειες όπως τους αποδέκτες του μηνύματος και την πιθανή κίνηση των κωδικών τους, αυτούς που διέδωσαν το μήνυμα (και εάν όντως υπάρχουν μεταξύ τους και δημοσιογράφοι) εάν αληθεύουν φήμες για εξόφθαλμη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης.

Και αν ναι, ποιοι συγκεκριμένοι κωδικοί και από ποιες εταιρίες κινήθηκαν.

Δεν αμφισβητούμε την αγαθή πρόθεση του υπουργού Οικονομικών ούτε την ενέργειά του να αναθέσει την υπόθεση στην Εισαγγελία (άραγε, ποιος ο ρόλος του Χ.Α. και της Κεφαλαιαγοράς;).

Και δεν μπορούμε παρά να θυμίσουμε (και να συγκρίνουμε ανάλογα) τον πρόσφατο χειρισμό της περίπτωσης Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας.

Κατά την εκτίμησή μας -πάντα- οι Αρχές της ασιατικής χώρας λειτούργησαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά διερευνώντας ενδελεχώς προγραμματισμένες ρευστοποιήσεις. Οι… μεθοδεύσεις των (κατά τα άλλα αδέκαστων και αδιάφθορων Γερμανών) στα χρηματιστήρια της Σεούλ και του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν "μεθοδευμένες" πωλήσεις ύψους περίπου 1,4 δισ. δολαρίων.

Η κορεατική αρχή έπραξε (ως κάθε ευνομούμενη και συντεταγμένη Πολιτεία ) ως όφειλε και επέβαλε στη χρηματιστηριακή του γερμανικού σπιτιού απαγόρευση συναλλαγών για έξι μήνες και υψηλότατο πρόστιμο.

Οι συγκρίσεις στην κρίση κάθε φίλου επενδυτή…

ΣΗΜ.: Δεν μπορούμε επίσης να μην θυμηθούμε (για την ακρίβεια, μας το θυμίζει ο lobbystas.blogspot.com) ανάλογη περίπτωση καραμπινάτης χειραγώγησης (που επίσης έβαλε το… μαχαίρι στο… κόκαλο) επί ημερών του Κ. Σημίτη. Μας θυμίζει, λοιπόν, ο συναγωνιστής τη συνεδρίαση "όπου το Χ.Α. βούλιαξε κατά 8% με αφορμή φήμη πως… τουρκικό ψαράδικο πέρασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Την επομένη, ο Γενικός Δείκτης ήταν στο συν 8%. Αέρας λεφτά τότε, αέρας λεφτά τώρα. Ο λύκος και αν εγέρασε…".

Γι' αυτό, επιφυλασσόμεθα για το τι πραγματικά θα γίνει. Δηλαδή, εάν θα βρεθούν οι υπαίτιοι και στην ευκταία περίπτωση όπου οι Αρχές λειτουργήσουν ως οφείλουν, αν θα ακολουθήσει η Ελλάδα το (καλό) παράδειγμα της Νότιας Κορέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v